Kultur

Fjernet fra norsk storfilm

Etter avsløringer om trakassering er skandaleprodusenten Peter Aalbæk Jensen fjernet fra norsk storfilm.

– Da jeg fikk høre om anklagene mot Peter Aalbæk Jensen, tok jeg umiddelbart kontakt med Zentropa i Danmark. Da hadde styret for Zentropa besluttet at Peter Aalbæk Jensen ikke skulle stå som co-produsent på «Ut og stjæle hester».

Dette forteller produsent Turid Øversveen i 4 1/2 Fiksjon.

Trakassering

Reaksjonene har vært sterke etter avsløringene om seksuell trakassering fra filmprodusenten Peter Aalbæk Jensen. Den mangeårige lederen for produksjonsselskapet Zentropa er en av nordisk films mektigste, og har blant annet vært fast produsent på filmene til regissør Lars von Trier.

Tidligere i år fikk det norske produksjonsselskapet 4 1/2 12 millioner i støtte fra Norsk filminstitutt til filmatiseringen av Per Pettersons roman «Ut og stjæle hester». Filmen skal etter planen gå i opptak februar neste år. Zentropa Danmark og Zentropa Sverige er medprodusenter på filmprosjektet, sammen med NRK og Danmarks Radio.

Les også: Skarsgård skal stjæle hester

Zentropas svenske samarbeidspartner Film i Väst besluttet allerede forrige uke å avslutte alt samarbeid med Peter Aalbæk Jensen, og meddelte beslutningen til 4 1/2 og Turid Øversveen.

Sjokkert

Øversveen har samarbeidet med Peter Aalbæk Jensen på flere filmer siden tidlig på 2000-tallet. 4 1/2 var medprodusent på Lars Von Trier-filmen «Dogville», og på filmene «Arven» og «Benken» av Per Fly, mens Zentropa var medprodusent på Pål Sletaunes «Naboer» og filmatiseringen av «I et speil, i en gåte».

– Jeg har alltid hatt et godt forhold til Peter Aalbæk Jensen, og aldri sett at han har oppført seg slik. Jeg ble overrasket og sjokkert da jeg fikk høre om dette. Jeg vet ingen detaljer utover det som har stått i pressen, sier Øversveen.

– Det er synd at Peter Aalbæk Jensen ikke er med videre på «Ut og stjæle hester». Men dette er alvorlig. Zentropa rydder nå opp i dette, og jeg har full tillit til Zentropa videre, sier Øversveen.

Stopper alt samarbeide

Anklagene mot Peter Aalbæk Jensen har økt i styrke de siste ukene etter at islandske Bjørk fortalte om seksuell trakassering fra Lars Von Trier under innspillingen av Zentropa-filmen «Dancer In The Dark». Ni tidligere Zentropa-ansatte kvinner sto lørdag fram i avisen Politiken og fortalte om seksuelle ydmykelser og mobbing. Det svenske filminstituttet har denne uken signalisert at de vurderer å stoppe alt samarbeide med Zentropa. Også Europarådets filmfond, som har medfinansiert en rekke Zentropa-filmer, har nå uttrykt bekymring over historiene om trakassering på Zentropa. Sent tirsdag ble det kjent at Zentropa-ledelsen ikke lenger får delta på Zentropas styremøter eller uttale seg på vegne av selskapet. Aalbæk Jensen grunnla Zentropa i 1992 sammen med Lars Von Trier og er medeier i selskapet. Han var direktør for Zentropa fram til 2016.

Mer fra Dagsavisen