Kultur

Filmskaper tvinges til rettssak

Store deler av Film-Norge vil vitne på at den palestinske dokumentarfilmskaperen Mohamed Jabaly må få bli i Norge. Selv vil han helst slippe rettssak. Men UNEs krav om penger tvinger ham dit.

I mars måtte den palestinske dokumentarfilmregissøren Mohamed Jabaly forlate Norge, etter at både Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) sa nei til hans søknad om arbeids- og oppholdstillatelse.

I juli fikk Jabaly likevel studentvisum til Norge. Da hadde han allerede saksøkt den norske staten for avslaget.

– Jabaly ønsker primært å jobbe fulltid som regissør. Men siden studentvisumet også gir rett til å jobbe deltid, vurderte han å droppe søksmålet mot staten. I en rettssak har vi ingen garanti for å vinne fram, dessuten er rettssak slitsomt for klienten. Som hans advokat tok jeg dermed kontakt med staten for å høre om de ville frafalle kravet sitt om at han skal dekke deres sakskostnader mot at han frafalt sitt krav til dem. Men det nektet UNE. Om Jabaly trekker saken, anser de den for vunnet. Så da blir det sak likevel, forklarer Runa N. Hæreid, som er Jabalys advokat, til Dagsavisen.

Les også: Regissør sendes ut av landet

Sak tirsdag

Den sivile rettssaken er berammet til tirsdag og onsdag neste uke, i Oslo tingrett. Dommen vil normalt falle innen to uker.

Det spesielle med Jalabys sak er at han ikke fikk opphold fordi myndighetene mener han mangler formell fagutdannelse som regissør.

– Hovedspørsmålet i rettssaken er om Jabaly er faglært. Staten mener nei, hele Film-Norge det motsatte, sier Hæreid.

Blant de 230 personene fra filmbransjen som har signert på underskriftskampanjen skuespiller Janne Heltberg har tatt initiativ til, er regissørene Pål Sletaune, Sara Johnsen og Erik Skjoldbjærg, og skuespillerne Ane Dahl Torp, Ellen Dorit Pedersen og Anders Baasmo Christiansen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Helhetsvurdering

Advokat Runa N. Hæreid forklarer at det ikke står noe om faglærtbegrepet i Utlendingsloven, men at forskriften sier at faglært betyr fagutdanning tilsvarende videregående skole eller høyere, eventuelt «spesielle kvalifikasjoner».

– Man foretar en helhetsvurdering. Pekepinnen i UDIs rundskriv, det UNE bruker, er at man må ha dobbelt så lang arbeidserfaring som utdanningen man ellers hadde behøvd, dersom denne mangler. Jalaby har en kombinasjon av skole, kurs og arbeidserfaring, nok til å kvalifisere, sier advokat Runa N. Hæreid.

Les også: Får studentvisum

– Underlig krav

For Film-Norge er saken enkel. Regissørene og skuespillerne som engasjerer seg i hans sak mener at Mohamed Jalaby allerede har bevist at han har spesielle kvalifikasjoner. Han har jo laget en film.

Faktisk ble Jabaly i sin tid invitert til Norge på kunstnervisum, nettopp for å gjøre ferdig sin dokumentarfilm fra Gaza, «Ambulance». Den skildrer og dokumenterer sivilbefolkningens lidelser i Gaza under den israelske offensiven sommeren 2014.

– Det finnes mange veier til regiyrket. Det er sjelden det er en strak linje. Vi synes det er underlig at UDI etterprøver filmskoleutdannelse. Dette er ikke et krav man møter ellers i bransjen. For eksempel krever verken NRK eller filmdistributører dette, sa forbundsleder Marianne Kleven i Norske Filmregissører til Dagsavisen i juli.

Les også: Utvist regissør går til sak

Promo er også jobb

Ifølge advokat Runa N. Hæreid hevder staten dessuten at om de taper på kravet om at Jalaby må være faglært, så er det uansett ikke relevant, siden mye av arbeidet han har gjort siden jul har vært å promotere filmen sin, «Ambulance».

– Å delta på festivaler og promotere filmene man lager er selvsagt en viktig del av å være filmskaper, men UNE mener at det er en jobb man ikke trenger være filmskaper for å utføre. Den anførselen fører neppe fram. Det kommer til å dreie seg om hvorvidt han er faglært eller ikke, sier hun.

Les også: UNE står på sitt i Jabaly-saken

Mer fra Dagsavisen