Film

Sårt søskenportrett

Sterkt og klokt om tenåringer og kroppspress.

Dagsavisen anmelder

5

DRAMA

«Min lille søster»

Regi: Sanna Lenken

Sverige, 2015

Det etter hvert ekstreme søkelyset på kropp har for lengst inntatt litteraturen, bloggene og mediene, og selvsagt også filmen. I svenske Sanna Lenkens «Min lille søster» behandles kroppspresset med nærgående klokskap, sett gjennom en dels sjalu, dels svært bekymret og tilsidesatt lillesøsters øyne på en storesøster som svinner hen i ensomhet og spiseforstyrrelser. I tittelen ligger det en dobbelt bunn. Her er den lille søsteren som blir nødt til å ta et voksent ansvar når de hverdagsblinde foreldrene ikke lukter lunta. Og her er en søster som blir stadig mindre rent kroppslig sett i sitt forsøk på å nå målene både foreldrene, kunstløptreneren og hennes sportslige konkurrenter setter. Filmen reiser viktige og betimelige spørsmål om presset omgivelsene legger på unge skuldre og midjer, enten det er gjennom magasinforsidenes skrikende kynisme eller fra idrettsmiljø der perfeksjonen følges av argusøyne.

Lillesøster Stella drømmer om å bli som storesøster Katja, hun som er tynn, populær og har foreldrenes gunst og overfladiske oppmerksomhet. Katja er dessuten et talent med danseskøytene, med en trener som Stella på keitete pretenåringsvis forelsker seg igjennom en prosess der forholdet mellom søsknene gjennomgår voldsomme emosjonelle kast. Likevel, eller kanskje derfor, er det Stella som forstår at Katja sliter langt mer enn hun gir inntrykk av, og at hun er i ferd med å utvikle alvorlig spiseforstyrrelse og depresjon. Mens Stellas utfordring er at hun kanskje spiser litt for mye, er Katjas vegring mot å spise, eller å kvitte seg med maten fortest mulig, en større kime til fornektelse og konflikter mellom de to. Filmens bilde av forvirringen og skamfølelsen som følger de to søstrenes kamp for selvfølelse og på samme tid for hverandres følelser, er sjeldent godt.

Les flere filmanmeldelser her

Regissør Lenken har laget et nydelig, ettertenksomt og viktig portrett gjennom å gå svært nært inn på to jenter som er i den alderen at de for alt i verden vil skjule det meste, ikke minst depresjoner og lidelser av det slaget Katja på kalkulert vis forsøker å gjemme seg i. Rebecka Josephson i rollen som Stella er praktfull i hele sin tilstedeværelse, og legger for dagen en skuespillerprestasjon mange profesjonelle ville hatt problemer med å følge. Den samme grunntonen i tilnærmingen har Amy Deasismon (også kjent som Amy Diamond) i den vanskelige rollen som en person i ferd med å forsvinne i seg selv. «Min lille søster» er en film med en alvorlig og mørk klangbunn, men Lenken legger også inn lyset, humoren og varmen i et søsterskap som er sterkere enn påvirkningen fra omgivelsene.