Film

Slipset rundt panna

En bagatellmessig røple-julekomedie med en overkvalifisert rolleliste, streng aldersgrense og noen småvittige øyeblikk.

Dagsavisen anmelder

3

KOMEDIE

«Office Christmas Party»

Regi: Josh Gordon & Will Speck

USA, 2016

Hvis du mater inn ordene «velting av juletre», «kontorhumor», «fyllefest», «rumpe i kopimaskin», «penis i 3D-printer», «reinsdyr som drikker fra toalett» og eventuelt «fordrukken Jesus Kristus-imitator» inn i et automatisert filmmanusprogram, da kunne «Office Christmas Party» ha blitt resultatet. En liksom-vågal partykomedie for godt voksne kontoransatte som forser lommesprit til julebordet, som er omtrent like festlig som man får inntrykk av etter å ha sett traileren. Altså: ikke så veldig. Omtrent på likegyldig nivå med Josh Gordon og Will Specks to tidligere filmer: «Blades of Glory» (2007) og «The Switch» (2010). Selv om Jennifer Aniston spiller en av rollene er dette dessverre ikke en forsinket oppfølger til «Office Space», eller en filmversjon av juleepisoden til TV-serien «The Office».

IT-firmaet Zenotek planlegger sin årlige julefest da den bitre konsernsjefen Carol Vanstone (Jennifer Aniston) stormer inn i de elegante kontorlokalene på Manhattan som en Scrooge i designersko. Hun annonserer at festen er like avlyst som julebonusene, og at førti prosent av staben skal permitteres i forkant av nedleggelse. Mest fordi hun er fryktelig sjalu på lillebroren Clay (T.J. Miller), som arvet ansvaret for filialen etter at faren døde. Den nyskilte mellomsjefen Josh Parker (Jason Bateman) og IT-guruen Tracey (Olivia Munn) prøver å hale i land en forretningsavtale som kan redde hele selskapet, men salgsrepresentanten Walter Davis (Courtney B. Vance) misliker griskhetskulturen i Zenotek-konsernet. For å bevise at de ansatte er en sammensveiset gjeng bestemmer Clay seg for å brenne av hele sin personlige formue på tidenes julefest. Noe som er veldig mye plott for å komme frem til hele poenget med filmen: å la en horde med rutinerte TV-komikere herje, rølpe, danse, kline og feste den neste timen.

Den nerdete jomfruen Nate (Karan Soni) leier inn en eskorte for å posere som modellkjæresten han har løyet om, og hun benytter sjansen til å selge håndjegere til alle kollegaene hans. På et tidspunkt snakkes det om å få Kanye West til å dukke opp på festen, men selv den tøysekoppen hadde god nok dømmekraft til å unngå et gjestespill her (enten det, eller så ble han eventuelt klippet bort før premieren av hensyn til fyrens mentale problemer). Men selv om Yeezus er fraværende dukker til gjengjeld Jesus Kristus opp. Etter en forsiktig start sklir snart julefesten ut i den forventede mengden hedonistisk ablegøyeri. Med kokain i snømaskinen. Orgier på fellestoalettene. Kontorutstyr slenges gjennom vinduer. Woo-hoo, full rulle med slipset rundt panna. «Office Christmas Party» blir aldri noe mer en halvhjertet, men har til gjengjeld en rolleliste fylt opp til randen av en blanding av severdige og halvveis tolerable komikere, som inkluderer SNL-kjenningene Kate McKinnon og Vanessa Bayer, «The Daily Show»-veteranen Rob Cordry, «Veep»-kjenningen Randal Park og «Silicon Valley»-brautebamsen T.J. Miller.

De fleste spiller bare varianter av roller de har gjort mange ganger tidligere, og på dette tidspunktet i karrieren burde Jason Bateman seriøst sette seg ned i romjulen og revurdere filmkarrieren sin. En sympatisk skuespiller med sylskarp komisk timing, som de siste årene konsekvent har endt opp i middelmådige komedier som dette. Vi får håpe at han rydder plass i skjemaet sitt til sesong fem av «Arrested Development» neste år. «Office Christmas Party» kommer et stykke på vei takket være skuespillerne, men de kjemper mye hardere enn de burde gjøre.

Filmen mister dampen for alvor mot slutten, som drar hovedpersonene ut i New Yorks snøfylte gater for en skrekkelig underveldende biljakt. Det fortsatt litt trist å se dyktige folk dukke opp i salgsprodukter som dette, men ifølge «blooper»-klippene under rulleteksten hadde de det mer moro enn oss. Jeg er egentlig litt forbauset over at man ikke har klart å lirke inn ordet «Bad» et eller annet sted i tittelen. Det er en sånn type film, liksom.