Film

Slett ingen trestjerners

Syltynne kjøkkenbenkdramaer som dette tvinger fram de verste gastronomiske flosklene: «send dette måltidet tilbake til kjøkkenet».

Dagsavisen anmelder

2

DRAMA

«Burnt»

Regi: John Wells

USA, 2015

La oss være enige om å ha en nulltoleranse for stereotypiske «mesterkokker» som ter seg som sosiopatiske monstre, mens de slenger tallerkener veggimellom og psykologisk torturerer sine undersåtter på kjøkkenet. Å kunne dandere fiskebiter på en tallerken gjør deg ikke til et misforstått geni.
«Burnt» er skapt i skyggen av utallige realityshows som glorifiserer denne typen uspiselig oppførsel, mens resten av filmen har plukket opp de verste egenskapene fra utallige romantiske matlagingsfilmer.
I yngre dager var Adam Jones (Bradley Cooper) en genierklært mesterkokk i Paris, før han selvdestruerte i en spiral av dop, damer og sprit. Han brant alle bruer og gjorde sine nærmeste venner til bitre fiender. Nå har Adam vært rusfri i over to år, har gjort sin symbolske avlat ved å åpne en million østers i en bule i Louisiana, og er klar for å gjøre et kulinarisk comeback.  
«Burnt» har mange problemer, men det største av dem er at filmen aldri klarer å bygge opp en snev av sympati for hovedpersonen og hans egoistiske mål. Fra første sekund blir vi fortalt at Adam Jones er en «badass», som strener kjekt av gårde i skinnjakke og pilotbriller mens damene sender ham interesserte blikk. Hver bidige klisjé om temperamentsfulle sjefkokker blir resirkulert, og alt føles desperat uinteressant. Innen du kommer ut av kinosalen har du for lengst mistet matlysten.