Film

Premiereklar med nazidokumentar

Filmskaperen Deeyah Khan har møtt på hets hele livet. Men i fjor møtte hun på et hat så sterkt at hun bestemte seg for å finne ut hvem menneskene bak var.

Kort sagt: Hun tok for seg amerikanske høyreekstremister. Fra den såkalte alt right-bevegelsen til rene nynazister, tilbragte hun tid med deres ledere – hele veien til rallyet i Charlottesville, der en antirasistisk aktivist ble drept.

Dro fram våpen

Der var den norsk-britiske filmskaperen og en kollega med til en «etterfest» hos nynazistene. I et befestet hus oppe i fjellene begynte vertskapet å trekke fram våpen.

– De hadde akkurat kommet tilbake fra Charlottesville og var giret etter slåssingen. Jeg så meg rundt og tenkte «jeg kommer ikke ut herfra i live», sier Khan til The Guardian.

11. desember viser den britiske fjernsynskanalen ITV resultatet, dokumentaren «White Right: Meeting the Enemy». Filmen skal vises i Norge neste år.

For henne var ikke hovedårsaken «å finne ut hvor grusomme de er», eller vise hvor horrible deres ekstreme synspunkter er. Khan sier hun allerede vet hva de står for.

– Det jeg ville finne ut, var menneskene bak fasaden, se hva det er med dem, og om det er mulig for meg å sitte ned med min fiende – og for dem å sette seg ned med sin. Jeg har tro på at det er mulig å forakte meningene deres uten å dehumanisere dem.

Mindre redd personlig

Deeyah Khan sier hun er «besatt» av å finne ut «lagene og dybdene i hvem vi er som mennesker», hva som får folk til å gjøre det de gjør – og bli slik de er. Da hennes forrige dokumentar «Jihad», som tok for seg hvorfor unge menn i Vesten blir fremmedkrigere, hadde premiere i 2015, sa Khan til NTB:

– Man skal «forstå sin fiende», heter det, men i Vesten klarer vi ikke det en gang – vi blir bare sjokkert. Og det hjelper ikke.

Nå har Deeyah Khan på nytt prøvd å forstå fienden. I følge The Guardian fremstår de amerikanske nynazistene «slående like» mennene i «Jihad», noe hun kommenterer slik:

– Saken de kjemper for er en annen, men motivasjonen og personlighetstypen er den samme, sier Khan, som mener at selv om enkelte er tiltrukket av volden, er flertallet på jakt etter en følelse av tilhørighet eller mening, en «måte å bidra på til verden som – i deres øyne – er positiv».

(NTB)

Mer fra Dagsavisen