Film

Mesterlig japanimasjon

«Your Name» er en umiddelbar tegnefilmklassiker, en gavepakke med silkebånd til alle som har sans for japansk animasjon.

Dagsavisen anmelder

5

ANIMASJON

«Your Name»

Regi: Makato Shinkai

Japan, 2016

Makoto Shinkai er muligens et forholdsvis ukjent navn i Norge, men «Your Name» er hans femte animasjonsfilm etter kritikerroste gullkorn som «The Place Promised in Our Early Days» (2004), «5 Centimeters per Second» (2007), «Children Who Chase Lost Voices» (2011) og «The Garden of Words» (2013) – flere av dem vist på Film fra Sør. I hjemlandet blir Shinkai stadig kalt «den nye Miyazaki». Muligens en medvirkende årsak til at den gamle Miyazaki nylig annonserte at han har skrinlagt pensjonistplanene igjen, og står klar med en ny tegnefilm i 2019. I mellomtiden har «Your Name» angivelig blitt den største anime-kassasuksessen i japansk filmhistorie, noe som sikkert er en medvirkende årsak til at vi får se den på norske kinoer. Filmen har fint lite til felles med Studio Ghiblis høytflygende eventyr, rent bortsett fra det skyhøye ambisjonsnivået og kvaliteten på animasjonen. «Your Name» forteller dessuten en skikkelig bra historie, som er fast forankret i japansk kultur og folklore. En historie som retter seg mot mer modne anime-fans, så filmen er dermed ikke dubbet på norsk. Hurra!

Vi kastes inn i filmen omtrent like bardus og desorienterende som hovedpersonene våkner opp, og plutselig oppdager at de har byttet kropp med hverandre. Den provinsielle landsbyjenta Mitshua lever en idyllisk hverdag preget av kulturelle plikter og familieforventinger, mens hun drømmer om å flytte inn til storbyen Tokyo – der de har valgmuligheter og kafeer som serverer skikkelig kaffe. Hun ønsker seg det urbane livet syttenåringen Taki allerede har, selv om han er for travelt opptatt med studier og jobb til å sette skikkelig pris på det. Og så en morgen, i det som viser seg å bli en skikkelig freaky fredag, våkner Matshua opp som en gutt. Hun har byttet kropp med Taki, som i mellomtiden våkner opp i sengen hennes. Begge er like fortumlet, men Taki setter stor pris på å leke med de nye puppene sine, og Matshua setter tilsvarende pris på å endelig kunne besøke en skikkelig cafe. Dagen etterpå er de tilbake i egne kropper, og denne absurde hendelsen føles som en stadig fjernere drøm. Helt til det samme skjer igjen, med jevne mellomrom. Taki og Matshua utvikler et system for å gi hverandre tips og unngå pinligheter, mens de etterlater mobilbeskjeder og notater til hverandre. De blir kjent på en mer intim måte enn hva som vanligvis er menneskelig mulig, selv om de aldri har møtt hverandre ansikt til ansikt. De er tett forbundet gjennom tid og rom, men ingen av dem vet hvorfor – og da forbindelsen uten forvarsel brytes prøver Taki å spore opp Matshuas hjemby i fjellene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Man kunne ha laget en skikkelig underholdende ungdomskomedie ut av dette konseptet, men i «Your Name» er kroppsbyttet bare et springbrett for en langt mer ambisiøs historie om åndelige forbindelser, apokalyptiske katastrofer, upålitelige minner, metafysiske mysterier og udødelig kjærlighet. Makoto Shinkai vever et komplisert nett her, men klarer å beholde oversikten selv om han må sjonglere to hovedpersoner som stadig skifter kropp, et stort galleri av sjarmerende sidefigurer og en intrige som svømmer sømløst mellom forskjellige landskap, livsløp og alternative tidslinjer. Dette er unektelig en romantisk film, full av skjønnhet og varme som gjenspeiles ned til hver minste detalj i den nydelige animasjonen – men hvorvidt «Your Name» egentlig er en oppløftende kjærlighetshistorie eller en melankolsk tragedie får vi ikke vite før i siste minutt.

Det er alt for tidlig å påstå at Makoto Shinkai er Miyazakis naturlige arvtager, men han ligger godt an til å bli et like stort talent. En ting er sikkert: «Your Name» vekker sterke følelser, og må ses av alle som setter pris på japansk animasjonsfilm og gode historier.