Film

Lite ikke gærne, da!

Vi vet at vi har å gjøre med en råtass av en komedie når den har ordet «Bad» i tittelen!

Bilde 1 av 7

3

komedie

«Bad Moms»

Manus & regi: Jon Lucas og Scott Moore

USA – 2016

Det betyr vanligvis at vi får se en skikkelig vågal film der Cameron Diaz dukker opp for å rape og si kontroversielle ord som «pikk». Ok, jeg er kanskje bitte litt sarkastisk, men amerikanske morofilmer med «Bad» i tittelen er sjeldent severdige, med mindre ordet som kommer etterpå enten er «Santa» eller eventuelt «Lieutenant». Det vi vanligvis ender opp med er vaniljemilde, liksom-frekke familiekomedier som bare er noen stygge ord og sex-referanser unna å være barnevennlige – for det er jo ingenting amerikanske foreldre er mer støtt av enn snuskete ord og sex. Fysjom. Takke seg til automatvåpen. «Bad Moms» skulle opprinnelig bli et Judd Apatow-prosjekt med hans kone Leslie Mann i hovedrollen, men et eller annet sted på veien ble hun byttet ut med elleve år yngre Mila Kunis.

For noen vil det muligens være et dårlig tegn at «Bad Moms» er skrevet og regissert av radarparet bak «Hangover»-serien, noe som gir en pekepinn på nivået av rølping vi vil finne her. Det er høvelig høyt. «Bad Moms» er allikevel en småmorsom mammafilm, med en fin moral som gjør opprør mot perfeksjonspresset.

Amy Mitchell (Mila Kunis) jobber døgnet rundt for å være den perfekte moren til sine to barn, og en god kone til en tafatt ektemann som oppfører seg som familiens tredje barn. Hun strever skikkelig for å sjonglere ungenes fotballtrening, hjemmelekser, kakelotteri og foreldremøter, med en deltidsjobb i et gourmetkaffefirma befolket av ufordragelige hipsters som tilbringer mesteparten av arbeidstiden med å spille bordtennis. Fasaden begynner å slå sprekker lenge før Amy oppdager at ektemannen har tilbrakt de siste ti månedene i et langdistanseforhold til en webcam-stripper, og etter en usedvanlig dårlig dag bestemmer hun seg for å gi opp alle ambisjonene om å være en «perfekt mamma».

Amy viser fingeren til fasadebygging og stress. Fra nå av er ungene pent nødt til å lage frokost selv og gjøre leksene uten hjelp, mens Amy rydder mer plass til sitt eget liv. Hun begynner å vanke med den hemningsløse alenemoren Carla (Kathryn Hahn) og den underkuede, forstyrrede firebarnsmoren Kiki (Kristen Bell) – mens de herjer, drikker, fester og blåser ut flere år med innestengt damp. Amys frilynte forhold til korrekt oppførsel, kakebaking og foreldremøter provoserer den velstående, bakstreverske, uutholdelig flittige «perfekte moren» Gwendolyn (Christina Applegate) så grådig at de ender i full krig.

Mer fra Dagsavisen