Film

Klar for sletting

«Blachat» er litt av en overraskelse, av den dårlige typen.

Dagsavisen anmelder

2

FILM

«Blackhat»

Regi: Michael Mann

USA, 2015

Her vender mesterregissøren Michael Mann tilbake for første gang på seks år, og så leverer han en av sine mest uinspirerte filmer. Et sjeldent feilskjær fra en bra mann, som tidligere har gitt oss moderne klassikere som «Heat», «Thief», «The Insider», «Manhunter» og... vel, «Miami Vice». «Blackhat» prøver å skape spenning ut av et tema som nesten aldri fungerer på film: datahacking. Det er selvfølgelig sin egen søte ironi at «Blackhat» er produsert av Sony, som den siste tida har slitt litt med sine egne hackere.

En datahacker forårsaker en nedsmelting på et atomkraftverk i Hongkong, og den kinesiske «Cyber Warfare»-kapteinen Chen Dawai (Leehom Wang) settes på saken for å forsikre at filmen treffer det lukrative, kinesiske markedet. Dawai rekrutterer hjelp fra søsteren Lien (Wei Tang), og sammen drar de til USA for å koordinere etterforskningen sammen med FBI–agenten Carol Barrett (Viola Davis). De oppdager snart at dataangrepet var iscenesatt av en durkdreven datahacker, Nick (Chris Hemsworth), som soner en tretten års dom for cyber-forbrytelser. Tilfeldigvis også en gammel MIT-studiekompis av kaptein Dawai, som forlanger at Nick frigis for å bistå etterforskningen.

Teknologien som presenteres i denne filmen er muligens autentisk, mens Michael Mann skildrer den som om han fortsatt befant seg på nittitallet. Chris Hemsworth spiller en av disse hackerne som bare eksisterer i filmer av denne typen: et «datageni» med utseendet til en undertøysmodell, som kan ekspedere et halvt dusin kampsportmestere med hjelp av en caféstol.

Det hele er skrekkelig underveldende, slapt og sørgelig uinspirert.