Film

Humor på stram trusestrikk

Her er filmen basert på den enormt populære barnebokserien «Kaptein Supertruse» av Dav Pilkey, som bare i Norge har solgt over 300.000 eksemplarer.

Dagsavisen anmelder

4

ANIMASJON

«Kaptein Supertruse: Den første episke filmen»

Regi: David Soren

USA, 2017

Kaptein Supertruse-bøkene er dessuten de bibliotekbøkene som har mottatt mest klager fra kristenkonservative foreldre i USA, som har blitt bannlyst fra flere skoler fordi de oppfordrer til opprør mot autoriteter. God nok grunn til å like dem i seg selv. «Kaptein Supertruse: Den første episke filmen» gjenskaper trofast den visuelle stilen og humoren fra bøkene, noe som betyr mye frenetisk slapstick, harmløse rampestreker og familievennlig anarki.

Det er enkelte ting her som ser ut til å være dratt rett fra underbevisstheten til mitt niårige selv, så filmen vil sikkert ha en instinktiv appell til de av oss som lagde egne tegneserier i oppveksten, og tilbragte mye av skoletiden med å pønske ut bøllete pek som et opprør mot knusktørre lærere. Det hjelper også på stemningen at manuset er skrevet av Nicholas Stoller, som er kjent for komedier som «Forgetting Sarah Marshall» (2008), «Get Him to the Greek» (2010) og «The Muppets» (2011). Men mest av alt hjelper det sikkert å være i barneskolealder og være i besittelse av minst en prompepute.

Fjerdeklassingene Thomas og Harald bekjemper den drepende kjedsomheten på Jerome Horowitz barneskole ved å orkestrere kreative pek, puss, pranks og rampestreker. Bestevennene tilbringer mesteparten av fritiden med å lage tegneserien «Kaptein Supertruse», som de fotokopierer i smug på lærerværelset og selger til medelevene. For Thomas og Harald er skolen et fengsel og undervisningen en straff de er tildelt for forbrytelsen av å være barn. Fengselsdirektøren deres er rektor Krupp; en streng, sur, slem, autoritær tyrann som hater barn generelt - men bøllefrøene Thomas og Harald spesielt. Etter å ha utført en spektakulær «practical joke» mot sladrehanken Melvin blir Thomas og Harald for første gang tatt på fersken av rektor Krupp. Som straff akter han å plassere dem i separate klasserom, og ødelegge vennskapet deres for alltid. I ren desperasjon prøver Thomas å hypnotisere Krupp med en tryllering, og det fungerer. Hver gang de knipser forvandler plutselig rektoren seg til Kaptein Supertruse. En hjernedød superhelt uten superkrefter, som roper «Tra-la-laaa!» og virrer rundt i underbuksa mens han prøver å hjelpe innbyggerne i Ohio fra ikke-eksisterende farer. Kaptein Supertruse forvandler seg imidlertid tilbake til en forfjamset rektor så fort noen spruter vann på ham – og får en ekte superskurk å hamle opp med da den slemme professor Bæsjebleie blir ansatt som ny naturfaglærer.

Dette er en lavbudsjettproduksjon til DreamWorks å være, som er laget for rundt en fjerdedel av hva dataanimasjonene deres vanligvis koster, skapt på bestilling av det franskkanadiske animasjonsstudioet Mikros Image. «Kaptein Supertruse» tar både toalett-, prompe- og underbuksehumoren til hittil uante høyder, og ender med et klimaks som involverer en gigantisk toalettskål-robot – samt en superskurk som overvinnes med hjelp av stram trusestrikk og krympevåpen. Filmen har en antiautoritær, anarkistisk attityde som er lett å like, men for oss voksne kan det frenetiske tempoet bli en smule utmattende. Filmen suser heldigvis raskt og effektivt gjennom historien, og er unnagjort på under nitti minutter. Synd at den ujevne, norske dubbingen jekker ned moroa flere hakk; stemmeleggingen er til tider for oppjaget og anstrengt til å fungere optimalt i det som allerede er en så hektisk film. Ser dessverre også ut til at kun den norske versjonen settes opp på kino her hjemme, siden «Kaptein Supertruse» først og fremst er beregnet på barn som ikke er gamle nok til å lese undertekster. Voksne som helst vil oppleve det originale lydsporet (med rutinerte komikere som Kevin Hart, Ed Helms, Thomas Middleditch og Jordan Peele) er pent nødt til å vente på Blu-ray-utgivelsen. Uoppdragne bøllefrø med sans for promp, rap, bæsj, fjas, tøys, kliss og tøysete superhelter vil sikkert ha det like gøy uansett.