Film

Et mirakel av et periodedrama

Hvordan kan man kommunisere uten hørsel og syn?

Dagsavisen anmelder

5

DRAMA

«Historien om Marie»

Regi: Jean-Pierre Ameris

Frankrike – 2014

I dag vet vi bedre, men på 1800-tallet ble blinde og døve barn sendt til institusjoner de ikke hørte hjemme på. Marie Heurtin er en historisk person på 1800-tallets slutt, en Franrikes svar på Helen Keller som får en annen skjebne enn andre 14-åringer i samme situasjon fordi faren nekter å sende henne på hjem for «åndssvake». En nonne (spilt av Isabelle Carré) tar henne til seg og utretter et mirakel som verden fortsatt lærer av, et språk og en kommunikasjon basert på berøring.

Det er lett å se hvordan en slik historie kunne blitt melankolsk sukkerspinn, men erfarne Jean-Pierre Ameris har ikke bare ervervet seg kunnskap, men også jordnær ekspertise foran kamera.

Godt hjulpet av realistisk foto er filmen nydelig i så vel utførelse som tematikk og spill.

Ariana Rivoire i rollen gir Marie Heurtin en overordnet indre styrke, men også en 14-årings keitethet forsterket av hennes fysiske hinder.

En svært sanselig film om sjelelig overlevelse og en vilje til å gå motstrøms som blir levende i Ameris’ stille filmspråk, humoristisk og vart, hvor berøringer river ned språkbarrierene også for publikum.