Film

Cruise i Scorsese-modus

Velopplagt Tom Cruise som flygende narkosmugler i en slags «Top Gun» på kokain.

Dagsavisen anmelder

5

THRILLER

«American Made»

USA, 2017

Regi: Doug Liman

Bare to måneder etter den feilvurderte floppen «The Mummy» vender Tom Cruise tilbake i betydelig bedre form, i en rolle han kler så mye bedre. Cruise er den moralsk fleksible rabagasten Barry Seal, en passasjerflypilot som på slutten av 1970-tallet går fra å tjene litt ekstra lommepenger ved å smugle kubanske sigarer – til å smugle våpen for CIA og kokain for Pablo Escobar. Seal blir kontaktet av CIA-byråkraten Schaefer (Domhnall Gleeson), som gir ham et eget konsulentfirma som dekkoperasjon og et Cessna-privatfly for å ta overvåkningsbilder av USAs fiender i sentral-Amerika. Seal sper på den beskjedne lønnen ved å smugle kokain tilbake til USA for Medellin-kartellet – og da ting begynner å koke hjemme i Louisiana flytter han kona Lucy (Sarah Wright) og ungene til den søvnige småbyen Mena i Arkansas. Her gir CIA ham en hel flyplass å boltre seg på, ansvaret for å smugle våpen til Contras-rebellene i Nicaragua. Seal ansetter flere piloter, blir kjent med korrupte maktpersoner som Manuel Noriega, Oliver North og Pablo Escobar – og smugler så mye kokain at han får store problemer med å lagre alle pengesedlene. Situasjonen sklir ut hinsides all fornuft, og hele Mena nyter godt av velstanden.

Mye moro, helt til konas udugelige rødnakke-bror Bubba (Caleb Landry Jones) flytter inn hos dem, og setter hele operasjonen i fare. Da jeg så filmen gikk jeg ut ifra at Barry Seal var en fiktiv person som representerte en kombinasjon av flere forskjellige personer, men faktisk ikke. Seal var en virkelig fyr som i grove trekk gjorde det filmen hevder. Fremfor å la Cruise strekke sine evner som karakterskuespiller hinsides komfortsonen, er rollen tilpasset hans patenterte filmstjernesjarm. Vi blir dermed berøvet for noen dypere forståelse av hva som drev virkelighetens Barry Seal, annet enn en bra blanding av grådighet, adrenalinavhengighet og stadig økende desperasjon. Cruise er på sitt beste da han får sjansen til å spille moralsk tvilsomme figurer der panikken bobler under det brede Colgate-smilet. I kjent stil utførte Tom Cruise flyscenene sine selv, og mye ble spilt inn på location der hendelsene fant sted, inklusive Medellin i Colombia. Cruise virker mer opplagt og uthvilt enn på lenge her, og «American Made» gjenforener ham med mannen bak den undervurderte godbiten «Edge of Tomorrow». Regissør Doug Liman har dessuten en personlig forbindelse til historien. Faren hans var nemlig en sjefsadvokat under senatshøringene av Oliver North, i forbindelse med Iran-Contra-skandalen som kom kort tid senere.

«American Made» går temmelig langt i sin syrlige kritikk av USAs totalt uetiske taskenspilleri. Men siden historien skildres fra Barry Seals subjektive synsvinkel slipper filmen unna med noen kreative overdrivelser. Historien er sannelig fascinerende, og er fortalt i et frenetisk tempo – men det er ikke fritt for at «American Made» minner om litt for mange andre filmer om etikkelastiske lurendreiere som følger den amerikanske drømmen til sitt ekstreme ytterpunkt, tjener uanstendig mye penger og mister absolutt alt når den uunngåelige skitten treffer vifta. Ingen gjør dette bedre enn Martin Scorsese, som nådde et amoralsk høydepunkt med «The Wolf of Wall Street». «American Made» minner mer om filmene som kom i kjølvannet av Scorseses mesterverk, deriblant «War Dogs» og «Gold». «American Made» er imidlertid mer effektivt fortalt og interessant enn dem begge. Til tross for det tunge temaet holder Doug Liman tonen lystig og forholdsvis bekymringsløs helt til den bitre slutten; mer opptatt av å underholde enn å ryste oss med korrupsjonen i amerikansk politikk. Sikkert et smart trekk, siden ingen på kloden lengre burde være særlig overrasket over akkurat hvor dypt USAs mektigste menn er villige til å synke for å vinne politiske poenger.

Noe gøy å tenke på helt til slutt: akkurat hvor mange kilo av kokainen Barry Seal smuglet til USA endte opp i nesa på den hedonistiske Hollywood-mogulen Don Simpson, som på omtrent samme tid produserte Tom Cruises store gjennombruddsfilm «Top Gun»? Jeg tipper minst et par flyturer verdt.