Film

Aktiv livshjelp

Gåtefullt drama om aktiv dødshjelp og liv­givende møter.

Dagsavisen anmelder

4

DRAMA

«Irenes to liv»

Regi: Valeria Golino

Italia, 2013

Dette er et stilsikkert drama med en gåtefull stemning, som starter med lommene fulle av spørsmål. Vi får noen raske glimt av hovedpersonen Irenes (Jasmine Trinca) privatliv. En ung kvinne med guttesveis, som foretrekker å stenge verden ute med en iPod fylt med låter fra Caribou, Thom Yorke og Shearwater. Så vi vet i alle fall at Irene har god musikksmak, at hun liker å svømme i havet og har et forhold til en gift mann (Vinicio Marchioni).

Men hun pønsker også på muffens, og det dreier seg ikke om å selge hvitevarer på svartebørsen. Irene forteller elskeren at hun skal dra til Padua i forbindelse med studiene. Men like etterpå ser vi at hun isteden hopper på første fly til Los Angeles før hun kjører turistbuss videre inn i Mexico.

Det er innledningsvis lett å tro at Irene lever et dobbeltliv som leiemorder. Men det stemmer bare sånn halvveis. Irene lever av å drepe mennesker, men ikke på den måten vi forventer. Hun er del av et illegalt nettverk som tilbyr aktiv dødshjelp, under dekknavnet «Miele». En lukrativ ekstrainntekt, og Irene føler hun tilbyr en viktig og etisk tjeneste, men blir mindre sikker i sin sak etter at hun møter Carlo Grimaldi, en aldrende intellektuell mann som ønsker å dø. Ikke fordi på grunn av alvorlig sykdom, viser det seg, men fordi han er deprimert og utlevd. Fremfor å ta for seg de moralsk komplekse spørsmålene rundt aktiv dødshjelp, dreier filmen seg egentlig om hvordan vennskapet med livstrette Carlo gradvis presser innadvendte Irene til å bli et mer åpent menneske.