Film

På filmsafari i Storbritannia

REISE: En rekke steder i England, Skottland, Wales og Nord-Irland er blitt attraktive reisemål takket være populære filmer og TV-serier. «Game of Thrones»-reiser er det hotteste nå.

«Sett seil med «Game of Thrones» og bli med til Winterfell», reklamerer cruiseselskapet Holland American Line.

Det gjøres oppmerksom på at Winterfell i virkeligheten heter Castle Ward, et slott som ligger ved munningen av innsjøen Strangford i Nord-Irland. Rett i nærheten er Audley‘s Field og Audley‘s Castle, som også har vært opptakssteder for den populære HBO-serien.

- «Game of Thrones» brukes svært aktivt i promoteringen av Nord-Irland som turistmål. En så bra serie har utvilsomt stor verdi for turistnæringen i Nord-Irland, Skottland og andre steder hvor scener er filmet. Vi ser det samme her til lands. VisitNorway bruker den Norge-inspirerte Disney-filmen «Frost» for hva det er verdt med tanke på å få turister til å reise hit. Det har VisitNorway gjort på en veldig god måte, synes Kim Henrik Løvlie, leder for VisitBritain i Norge.

Fra Riverrun til ­Paddington

Nord-Irlands turistmyndigheter har på sine nettsider (Discover Northern Ireland) et kart over 11 områder der scener fra «Game of Thrones» er spilt inn. Man kan oppleve Riverrun, Storm‘s End og Dragonstone - i tillegg til Winterfell og andre steder vi blir kjent med gjennom TV-skjermen.

En lokal turistoperatør som holder til ved den National Trust-vernede Castle Ward, tilbyr dessuten sykkelturer i Winterfell-landskapet. Man kan velge mellom Robb Starks rute eller Tywin Lannisters rute. Sykler, kostymer og sverd kan leies. Og med et «Game of Thrones»-kart for hånden går ferden ut i nordirsk «filmnatur».

- Det finnes ellers en drøss med steder og bygninger i Storbritannia som turister oppsøker takket være filmer og serier. «Downton Abbey», hvor filmingen foregår ved Highclere Castle i Hampshire, er ett eksempel. I Oxford arrangeres det «Inspector Morse Tour», altså en vandring i den kjente politietterforskerens område. En rekke lignende ruter finnes i London, blant annet med steder fra Harry Potter-filmer og Alfred Hitchcock-filmer som bakteppe, forteller Løvlie.

Han tror årets store julefilm blir «Paddington», som i Storbritannia har lanseringsdato 28. november.

- Mange vil helt sikkert oppsøke London-togstasjonen Paddington og områdene rundt etter å ha sett denne filmen om bjørnen Paddington, spår Løvlie.

Inspirerer

På 1990- og 2000-tallet var det mange som fikk lyst til å oppleve Aidensfield da TV-serien «Med hjartet på rette staden» sørget for hyggelige lørdagskvelder foran skjermen. Og mange reiste da også til Aidensfield i North Yorkshire, eller Goathland som stedet egentlig heter.

- Folk valfarter faktisk fortsatt dit. Det er blitt et slags Grace­land for veldig mange mennesker, også nordmenn, forteller Løvlie.

En god del turister har også funnet veien til Alnwick Castle i Northumberland, der blant annet to Robin Hood-filmer, to Harry Potter-filmer og TV-serien «The Black Adder» har hentet mange scener fra.

Idylliske Port Isaac i Cornwall lokker også mange turister, på grunn av serien «Doc Martin» som fortsatt spilles inn der. Og Notting Hill fikk definitivt et oppsving etter filmen med samme navn.

Av nyere interesse er West Bay i Dorset, som er et viktig sted for innspillingen av serien «Broadchurch». Første sesong ble sendt på NRK tidligere i år. Nylig ble det sluppet bilder fra innspillingen av sesong nummer to. Visit Dorset er godt fornøyd med at det kommer nye episoder som også skal vise fram den flotte naturen med særegne kystklipper og lange, hvite strender.

- Og jeg vet at VisitScotland ble glade for at vakker, skotsk natur er en viktig ingrediens i den nyeste James Bond-filmen, «Skyfall». Filmer og TV-serier er jo veldig inspirerende for folk. Via skjermen blir vi tatt med til mange steder vi ikke har vært før, og i noen tilfeller får man sånn reiselyst at man bare må ta seg en tur til stedet fra filmen eller TV-serien, fastslår Kim Henrik Løvlie. (NTB tema)

Mer fra Dagsavisen