Film

Godmodig rølpemoro

En hedonistisk rølpekomedie som er flere hakk morsommere enn den gir inntrykk av å være.

Dagsavisen anmelder

4

KOMEDIE

«Mike og Dave trenger damer»

Regi: Jake Szymanski.

USA, 2016

«Mike og Dave trenger damer» byr på mye fyll, fest, fingerpuling og en historie som faktisk er basert på fakta. Vel, «sort of…», ifølge åpningsteksten. Så mye er i alle fall sant: i 2013 ble brødrene Mike og David Stangle presset av familien til å finne noen passende dater til sin nieses bryllup; fortrinnsvis et par pyntelige piker som kunne forhindre at de i kjent stil ødela bryllupsfesten med fyll og fanteri. Brødrene valgte å etterlyse jenter på craigslist.com, og den vittige kontaktannonsen deres spredte seg raskt rundt på verdensvebben, ble en viral-hit og resulterte i mange tusen svar fra interesserte kvinner (samt flere menn).

Oppstyret ga samtidig brødrene deres tilmålte femten minutter med berømmelse, og sørget for at de ble intervjuet på en rekke TV-shows – der de som regel endte opp med å skape totalt kaos. Flere av intervjuene er tilgjengelig på YouTube, og brødrene gir inntrykk av å være omtrent som de er skildret i filmen. To muntre party-kjekkaser i tjueårene, som sikkert er festens midtpunkt og mest moro i små doser. Via en bekjent på talentbyrået CAA halte Mike og David Stangle deretter i land en lukrativ bokkontrakt og en millionsum for filmrettighetene, utelukkende i kraft av deres fargerike personligheter. Så jeg antar at dette er en amerikansk suksesshistorie for vår tidsalder.

Noe særlig mer enn dette er imidlertid ikke sant. I virkeligheten tok brødrene med seg to jenter de allerede kjente til bryllupet, og alt gikk høvelig anstendig for seg. Sånt blir det ikke mye film av, så «Mike og Dave trenger damer» spinner dette utgangspunktet om til en romantisk rølpekomedie, der brødrene Mike (Adam Devine) og Dave (Zac Efron) skal delta i bryllupet til sin troskyldige lillesøster Jeanie (Sugar Lyn Beard) på Hawaii. Blant de tusenvis av kvinnene som oppdager kontaktannonsen deres er (de helt fiktive) bestevenninnene Tatiana (Aubrey Plaza) og Alice (Anna Kendrick) – som bløffer seg til en ukes gratis ferie i Honolulu ved å posere som «snille piker».

De er ikke den typen damer som vanligvis dukker opp i filmer som dette. Alice er en følelsesmessig ustabil lystløgner med tvilsom hygiene, som fortsatt er traumatisert etter å ha blitt forlatt av forloveden sin foran alteret. Tatiana er sluskete, manipulativ kyniker med det moralske kompasset til en sjørøver og vokabularet til en sørpe dritings sjømann. De doller seg opp og sjarmerer Mike og Dave i senk ved å posere som respektable karrierekvinner. Alice lyver på seg en stilling som hedgefond-forvalter («We hedge it. We hedge it hard.»), mens Tatiana tar på seg briller og later som om hun er en uskyldsren barneskolelærer. Hele poenget er selvsagt at jentene er totalt uansvarlige, enda større føkk-ups enn brødrene – og trolig deres sjelsfrender.

«Mike og Dave trenger damer» kunne ha blitt en slitsom russebuss-film, men har et godt hjerte under alle de grisete ablegøyene og er betydelig morsommere enn markedskampanjen gir inntrykk av. Et overskuddsprosjekt som haler seg i land på ren entusiasme og opplagte skuespillere, selv om moroa dupper litt under den siste halvtimen.

Mesteparten av replikkene er improvisert frem i velkjent Judd Apatow-tradisjon, og halvparten av scenene vist i trailerne dukker ikke engang opp i filmen. Vi snakker om den typen party-komedie som for tolv år siden ville ha hatt Owen Wilson og Vince Vaughn i hovedrollene, men som nå ender opp med å bli kuppet av jentene. Uten Aubrey Plaza og Anna Kendrick ville ikke filmen ha vært halvparten så morsom, og damene stikker av med alle de beste scenene. Begge er totalt fryktløse, men Plaza imponerer mest med sin eksentriske replikkføring, overlegne slapstick-ferdigheter og evnen til å blande naken sårbarhet med uspiselig oppførsel. Hun er virkelig et unikt komisk talent.

Den oppjagede gjøglingen som omgir damene er mer i tråd med sjangerens rølpete åttitalls-tradisjoner – og filmen presser inn nok rus, rølp og snusk til å fylle hel en «Porkys»-samleboks. På veien får vi et gjestespill av «WTF»-generalen Marc Maron, samt morsomheter om tantrisk orgasmemassasje, pilleturer, pornoparodien av «Ghostbusters» og dorsk fingerpuling i bytte mot Rihanna-billetter. Ingen vil forveksle «Mike og Dave trenger damer» med en fremtidig komedie-klassiker, men filmen er trivelig selskap, tilstrekkelig skøyal og gjør akkurat det den skal gjøre.