Kultur

Fikk tips om Granatmannen

Regissør Karianne Berge, som lager film om den mystiske «Granatmannen» fra 1965, har fått et nytt tips i saken.

I påskeavisa 16. april hadde Dagsavisen en åttesiders reportasje om den såkalte «Granatmannen», en fortsatt ukjent gjerningsmann som våren 1965 terroriserte Oslos befolkning med flere dødelige granatfeller. Etter at saken sto på trykk, har regissør Karianne Berge i Indie Film fått et nytt tips i saken.

- Det var en som ringte etterpå og som kom med ganske interessante opplysninger. De opplysningene etterforsker vi nå, sier Berge til Dagsavisen.

Et traume

Berge har jobbet med krimdokumentaren i snart to år. Først neste år, 50 år etter terrordramaet i Oslo våren 1965, kan publikum få et svar på hvem Granatmannen egentlig var. Berge & co har flere historier og teorier som de ser nærmere på og som kanskje kan lede til mulige svar på gåten. Og ikke minst: Svar på hvorfor Granatmannen la ut sine dødelige feller rundt om i Oslo, tilsynelatende for å ramme helt tilfeldige, uskyldige mennesker.

Den omfattende, panikkartede politietterforskningen ble lagt ned allerede året etter, og ryktene og spekulasjonene fortsatte i tiårene etterpå. Var Granatmannen i virkeligheten en politimann? Eller en bitter motstandsmann fra krigens dager?

Familiefilmer

NRK er inne med finansiering, noe som har gjort Indie Film i stand til å hyre inn en historiker som i vinter har gått gjennom arkivmateriale i blant annet Riksarkivet og Oslo byarkiv. Men Berge er også interessert i å få inn flere private filmer og fotografier fra hverdagslivet i Oslo på 1960-tallet.

- Granatmannen kom tett inn på Oslo-folks hverdag, han kom bokstavelig talt helt fram til hageporten, sier Berge, som i filmen vil bruke hyggelige, idylliske familiefilmer og bilder som en forsterkende kontrast til den nesten lammende, mørke frykten folk følte disse vårmånedene i 1965.

- Hvis noen sitter på gamle filmer og fotografier fra 1960-tallets Oslo, så er det bare å ta kontakt, oppfordrer Berge.

- Vi er interesserte i helt hverdagslige aktiviteter på 1960-tallet, som raking i hagen, snømåking, skigåing, middagsspising og gjerne byturer i Oslo sentrum, sier Berge, som håper å kunne gi særlig Granatmannens ofre noen svar.

- Dette var en traumatisk opplevelse for dem. Mange i Oslo har aldri glemt hvor redde de var våren 1965. Jeg håper kunne lage en avslutning på denne historien. Fortsatt er jeg åpen for at vi kommer over flere nye opplysninger. Kanskje noen der ute ennå ikke har fortalt alt de vet.

hanne.mauno@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen