Kultur

Feministen Mira

Mira Craig er klar med nytt materiale av typen rock. Men som jente kan man tydeligvis ikke bare gå fra R&B til rock. Kritikken har haglet.

- Jeg skjønner egentlig ikke helt hva folk tar sånn på vei for, undres Mira Craig.

Hun slo igjennom med «Boogeyman» i 2005, før albumet «Mira Mira» var i butikken året etter. Siden har det blitt flere hits, Melodi Grand Prix, samarbeid med superstjerner som Snoop Dogg og dommeroppdrag i «X Factor». Så ble det stille. Men hun har ikke ligget på latsiden. Mira Craig er blitt mor og hun har spilt inn nesten to hele album siden «Ghetto Fairytale» (2009). Det ene ferdige albumet med R&B ligger nå på is, mens rocksingelen «Aces High» er klar denne uka, med video og greier. Men ikke alle anmeldere står med åpne armer.

- Kritikere kan godt fokusere litt mer på musikken. I en anmeldelse blir det gjerne mye fokus på alt annet enn akkurat det som er viktig. Noen ganger virker det som om musikken bare er et biprodukt, mener Craig.

Forskjellsbehandling

I popbransjen har det vært tradisjon for at det visuelle er viktig og det er en rekke artister som spiller på sex og viser litt hud. Dette faller ikke alltid i god jord. For eksempel har Tone Damli de siste ukene fått hard kritikk for å vise sin bare hud, både av feminister og andre.

- Det er helt tåpelig. Hun har ikke kledd av seg noe mer enn andre artister gjør. Kanskje til og med mindre. Tone viser bar rygg. Hun har ikke vist puppene eller noe sånt. Det er helt urimelig at hun skal få så hard kritikk for dette. Jeg vet ikke helt hvilke feminister som har kritisert Tone, men feminister er jo opptatt av at vi kvinner skal få gjøre det vi har lyst til og er opptatt av. Jeg, som den feministen jeg er, vil si det Tone Damli gjør er kvinnefrigjøring. Morten Ramm kan stå naken på forsiden av et blad uten at det kommer noe kritikk i det hele tatt, mens Tone Damli ikke kan vise ryggen sin! Det er en slags dobbeltmoral der ute og det er irriterende, sier Craig.

Rock

Hun mener det er et helt annet fokus på kvinnelige artister enn for menn som driver med det samme.

- I mange sammenhenger er det lettere å være gutt i musikkbransjen. Gutter trenger ikke tenke så mye på hvordan de tar seg ut, mens vi jenter får terningkast for påkledning og utseende. Jeg kan for eksempel være på et eller annet arrangement som ikke har noe med musikk å gjøre, en premiere eller lansering, men jeg må som jente tenke på hvordan jeg tar meg ut på den røde løperen. Det er nok enklere for gutter på den måten, mener Craig.

Denne gangen er det rock, melodisk sådan, som gjelder for Mira Craig.

- Jeg laget jo synthbasert R&B før det var populært. Egentlig tenker jeg ikke sånn at dette skal selge. Det er mer at dette er hva jeg ønsker å gjøre kunstnerisk sett. Jeg hadde fått litt nok av musikken på hitlistene. Du kunne sette på radioen og alt høres likt ut. For meg handler musikk om så mye mer enn hva som er hot nå, og jeg synes ikke det er rart å lage noe annet nå enn hva dere har hørt fra meg før. Jeg tenker egentlig ikke over det i det hele tatt. For meg handler ikke musikk om regler, men frihet. Jeg kan finne på å lage en plate med sigøynermusikk jeg. Personlig er det litt vanskelig å være i en bransje som dette, for det er så mye fokus på å lage hits, avslutter Craig.

espen.rusdal@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen