Kultur

Facebook nektet å spre musikkvideo

Først ble siden til den kurdiske artisten Ferhat Tunc stengt. Så ble annonsen for Aslak Borgersruds video stoppet. Plateselskapet Kirkelig Kulturverksted raser mot Facebook.

– Absurd, mener Aslak Borgersrud.

– Alarmerende, mener plateselskapet Kirkelig Kulturverksteds leder Erik Hillestad.

Tidligere i høst ga Kirkelig Kulturverksted (KKV) ut «Tango Proforma», første låt fra soloalbumet til artist og Dagsavisen-journalist Aslak Borgersrud. Videoen til «Tango Proforma» er filmet i KKV-eide Kulturkirken Jakob, og i videoen spiller Borgersrud prest under en bryllupsfest.

Les også: Statsministeren slettet av Facebook – la ut sladdet bilde

Upassende

– På Facebook fikk videoen umiddelbart mange likes og delinger. Da reagerer Facebook-algoritmene automatisk med å tilby betalt promotering. For 500 kroner kunne vi spre videoen ytterligere, og vi takket ja. Kort tid etter fikk vi beskjed fra Facebook om at dette var upassende innhold. Her er det åpenbart ikke lenger algoritmestyrt, men noen som har grepet inn og tatt en beslutning, sier Erik Hillestad.

I Facebooks begrunnelse heter det at annonsen bryter mot Facebooks regelverk på grunn av «profanity or addressing the age, gender, name, physical condition or sexual orientation of people on Facebook».

– Dette er helt sprøtt, kommenterer Aslak Borgersrud.

– Jeg skjønner ikke hva dette betyr, og jeg kan virkelig ikke skjønne hva det er i denne videoen som skulle være kontroversielt for Facebook. Hvis man skal ta dette avslaget alvorlig, er det helt absurd, og åpenbart en form for sensur. Problemet med Facebook er at det er umulig å skjønne hva som foregår, og umulig å få svar. Men jeg føyer Facebook til på lista over de som har prøvd å sensurere meg, etter Norsk Politiforbund og Secret Service, sier Borgersrud.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Stengte konto

Erik Hillestad omtalte saken først i et innlegg på bransjenettstedet ballade.no. Tidligere i år skrev han på Kirkelig Kulturverksteds nyhetsside om hvordan Facebook stengte siden til artisten Ferat Hunc.

– Dette er en helt klar begrensning av ytringsfriheten, sier Erik Hillestad.

– Samme dag som vi ga ut platen til Ferhat Tunc i februar, ble Facebook-kontoen hans stengt. Vi fikk ikke noe svar på hvorfor. Vi tok kontakt med menneskerettsadvokater i Tyrkia som skrev til Facebook, heller ikke de fikk svar. Etter tre måneder ble siden til Ferhat Tunc åpnet igjen, uten noen nærmere begrunnelse.

– Vi regner med at Facebooks algoritmesystem har fanget opp at det var kurdiske sanger på platen. Plata inneholder sanger fra et spekter av minoritetene i Anatolia. Dette er kontroversielt i det stadig mer nasjonalistiske Tyrkia, der Ferhat Tunc er en omstridt figur.

Les også: Facebook snur om det omstridte bilde

Kontroversielt

– Tyrkia har en rekke lover mot bruk av minoritetsgruppers språk og symboler. Facebook følger alle lover også i diktatur. På kort tid har Kirkelig Kulturverksted møtt to tilfelller av sensur fra Facebook, ett som er helt klart politisk sensur, ett som er mer diffust sensurerende. I møte med kontroversielle ytringer som er helt nødvendige i et demokrati, blir Facebook redde og griper til sensur. Når Facebook er blitt en så viktig kommunikasjonskanal, blir dette et globalt demokratisk problem, mener Erik Hillestad.

– Jeg kjenner til mange kurdiske aktivister som er rasende på Facebook. Jeg blir mye mer rasende på Ferhat Tunc og på andre kurdiske aktivisters vegne, enn for at de nekter å annonsere for min video, sier Aslak Borgersrud.

Facebooks pressetjeneste har ikke svart på Dagsavisens henvendelser.

Les også: Økt kritikk mot Facebook

Mer fra Dagsavisen