Kultur

- En svekkelse av Kulturrådet

Forslag til ny lov om Kulturrådet kan føre til at alle medlemmene skiftes ut ved nyttår.

– Samlet sett vil disse endringene føre til en svekkelse av Norsk kulturråd, sier rådsmedlem Arnfinn Bjerkestrand.

Basert på en stor gjennomgang av Kulturrådet har kulturminister Thorhild Widvey (H) nå kommet fram til et forslag om ny lov om Norsk kulturråd. Her foreslås det at Kulturrådets medlemmer skal velges av en valgkomité som Kulturdepartementet oppnevner, og denne endringen medfører at alle medlemmene av Kulturrådet kan skiftes ut 1. januar 2016, selv om halvparten av dem er valgt fram til 2018.

- Overraskende

– Alle blir byttet ut, og det er jo overraskende at regjeringen bevilger seg selv den makten, sier Bjerkestrand, som er valgt fram til 2016.

I dagens lov står det at de ti medlemmene skal utnevnes gjennom såkalt «rullerende» opptak, slik at politikerne kun kan skifte ut halvparten av rådet ved oppnevningene annethvert år. Nå ønsker Widvey å endre dette til at alle ti medlemmer skal skiftes hvert fjerde år. Dermed kan de fem faste medlemmene som ministeren utnevnte i fjor forsvinne.

Rapporten om Norsk kulturråd anbefalte en bred sammensetning av Kulturrådet, der medlemmene, i tillegg til å ha kunst- og kulturkompetanse, også bør ha innsikt i blant annet økonomi, jus og ledelse. Dette går departementet inn for, og har derfor endret lovteksten slik at medlemmene ikke oppnevnes kun på grunnlag av kunst- og kulturfaglig kompetanse, men også «andre relevante fagområder» som fastsettes i retningslinjer som Kulturdepartementet skal gi valgkomiteen.

Maktspredning

Kulturminister Thorhild Widvey har tidligere uttalt at målet med endringene hun vil gjøre i Kulturrådet er å sikre mer maktspredning. Og et av tiltakene som ble anbefalt i gjennomgangen av Kulturrådet var å delegere ansvaret for tildeling av enkelttilskudd til fagutvalgene, slik at rådet kan bruke mer tid på overordnede strategiske og kulturpolitiske spørsmål.

Dette går Kulturdepartementet inn for å gjøre, med en forutsetning om at Kulturrådet og fagutvalgene opprettholder en tett kontakt, slik at rådet fortsatt kan ansvarliggjøres for tildelingene.

Bjerkestrand er skeptisk til denne endringen.

– Det er gjennom søknadsbehandlingen at Kulturrådet får sin legitimitet, og får bedre kontakt med kulturlivet. Dersom fagorganene skal gjøre dette alene, vil distansen bli større mellom Kulturrådet og kulturlivet. Vi kan risikere å ende opp med tre ulike ledd som blir veldig avskåret fra hverandre: En administrasjon, et kulturråd og fagutvalgene. Dersom det blir såpass oppstykket vil rådet reelt sett bli svekket, sier han.

Dagsavisen har forsøkt å innhente en kommentar fra kulturministeren, men har foreløpig ikke lykkes.

Mer fra Dagsavisen