Kultur

- En minimumsløsning som ikke gagner seerne

Kulturministeren vil pålegge TV 2 å ha nyhetsproduksjon og hovedkontor i Bergen, men de skal ikke lenger måtte bidra i støtte til produksjonen av norsk TV- og film.

Egne nyhetsproduksjoner, daglige nyhetssendinger og hovedkontor med sentral nyhetsredaksjon i Bergen. Det er alt kulturministeren vil kreve av en kommersiell allmennkringkaster de neste to årene.

Utlysningen av ny avtale for kommersiell allmennkringkasting har latt vente på seg, men onsdag la Linda Hofstad Helleland (H) ut den midlertidige avtalen som TV 2 har etterlyst.

Foreløpig har ikke TV 2 bekreftet at de helt sikkert vil søke om å fortsette å være kommersiell allmennkringkaster videre.

Kommentar: TV 2 hjelper deg mindre (Reidar Spigseth)

Mister ti mill. 

Da diskusjonen om TV 2 og NRKs framtid gikk for fullt i Stortinget under behandlingen av allmennkringkastermeldingen, var statsstøtte til TV 2 et av temaene. Det har ikke regjeringen valgt å gå inn for. Men de har valgt å fjerne en rekke krav til ny kommersiell allmennkringkaster, som kravet om sendinger for barn/ungdom, krav om nynorsk, og om at allmennkringkasteren skal bidra til å støtte norsk film- og TV-produksjon.

Sistnevnte vekker sterke reaksjoner hos norske produsenter gjennom Virke Produsentforeningen. I dagens avtale, som utløper ved nyttår, er TV 2 forpliktet til å bidra med 10 millioner kroner årlig i Filmfondets tilskudd til audiovisuelle produksjoner. Disse pengene blir dermed borte fra fondet fra neste år.

Her har de valgt en minimumsløsning som ikke gagner seerne. Det ser ut som om vi har en regjering som ikke ser verdien i å ha en allmennkringkaster som er reell utfordrer til NRK fra kommersiell side, sier direktør Torbjørn Urfjell til Dagsavisen. Han støtter kravet om at TV 2s hovedkontor bør ligge i Bergen, men mener dette har lite å si for TV-seerne.

 At de velger å prioritere et krav som ikke betyr noe for seerne skuffer meg. De burde stilt krav til norskandel, bidrag til filmfondet, dokumentar og drama. Da kunne man kanskje til og med snakket om en kompensasjon for disse kravene, sier Urfjell.

Han håper på en grundig diskusjon i Stortinget om hva en kommersiell allmennkringkaster skal være.

Les også: Store kutt i TV 2

– Endringer i markedet

– Endrede medievaner og endringene i mediemarkedet gjør at vi ikke lenger ønsker å stille de samme kravene for å sikre en kringkaster sendinger i kabelnettet, sier kulturminister Hofstad Helleland (H) i pressemeldingen som ble sendt ut onsdag formiddag. 

Mer fra Dagsavisen