Kultur

En klassisk og kriminell god påske

I år fyller påskekrimmen på TV 40 år, og den ser bedre ut enn noen gang. NRK og TV 2 sørger for at det blir en rystende og spennende påskeferie.

NRK ante ikke hva de satte i gang da de bød TV-seerne på miniserien «Mysteriet i Bellona Club» med den engelske gentlemansdetektiven Lord Peter Wimsey i påskeuka seint april 1976.

Moderne tradisjon

Tilbudet falt i god smak hos et underholdningstørst folk, for denne detektiven – i VG omtalt som en dekadent hoven blei – var på plass igjen i en ny miniserie på NRK påsken 1977.

Dermed var nordmenns særegne sans for kriminalunderholdning overført fra bøker og radioens hørespill til fjernsynet en gang for alle. Hvor mange bleke, bistre briter som er blitt tatt av dage på uhyggelig vis på disse fire tiårene, er det (forhåpentligvis) ingen som har tall på, men seertallene viser at nordmenn ikke kan få nok av slike opplevelser.

I 1993 var det 996.000 seere som så «Fortidens forbrytelser» på NRK, like mange som så Roald Øyens obligatoriske «Påskenøtter». I 1999 hadde påskekrimmen rundt 750.000 seere på NRK, og 260.000 på TV 2. Selv om kanaltilbudet har økt og seervaner har forandret seg med årene, har krimseriene veldig forenklet sagt samlet rundt 900.000 på NRK1 og TV 2 i denne høytidsuka.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Klassiske favoritter

Oversikten over påskekrimvanene våre samlet av NRK Forskningen, viser også at det er spesielt en klassiker innen detektivsjangeren norske krimseere har mest sans det siste tiåret. Det er Agatha Christies Hercule Poirot som går igjen på seertoppen, den belgiske detektiven i David Suchets tolkning, som takket for seg på skjermen ved disse tider for to år siden. I fjor hadde også publikumsfavoritten Foyle sin siste sak på NRK1, med litt over en halv million seere. Det er altså flere av de berømte veteranene innen krimlitteraturen som har lagt hatten på hylla de siste årene, men det blir en klassisk krimuke på TV denne påsken likevel. Det sørger TV 2 for, som har investert i to moderniserte versjoner ført i pennen av to klassiske favoritter fra kriminallitteraturen. TV 2 innleder påsken mandag med premiere på «The Night Manager», den første TV-dramatiseringen av en Carré-roman på 25 år.

Spioner og mordere

«The Night Manager» er en påkostet, oppdatert miniserie produsert av BBC, amerikanske AMC og Amazon, regissert av danske Susanne Bier. Hovedrollen har engelske Tom Hiddleston, som spiller Jonathan Pine, ekssoldat og nattevakt på hotell, som av personlige grunner lar seg rekruttere av britisk sikkerhetspoliti til jakten på den kyniske våpenhandleren Richard Roper, spilt av Hugh Laurie. De første episodene byr på en lekkert filmet, fengslende og spennende opptakt til en forbryterjakt, og serien er blitt så godt mottatt at produsentene allerede vurderer å bestille en sesong to.

Spenningsserien følges opp av «Og så var det ingen», en to episoders nydramatisering av Agatha Christies mest publikumskjære klassiske krimfortellinger. Denne serien var også romjulas store TV-happening på BBC i fjor.

Året er 1939, og ti personer blir bedt på middag av et ukjent par som bor i et herskapshus på en øde øy utenfor Devonshire. Vel framme blir de ti beskyldt for ugjerninger de skal ha sluppet unna med, og middagsgjestene fanget på øya blir tatt av dage en etter en. Dette er en sjangertro og uhyggelig hvem-står-bak-historie, som til det siste klarer å holde på hvem det egentlig er som agerer rettferdighetens bøddel. Agatha Christie-lesere vet at det ikke ender godt, men en dramatisk severdig krimforestilling er dette like fullt.

Overtid for politiet

«Nedgravde hemmeligheter» er en mer tradisjonell krim på NRK1 med premiere mandag. Et skjelett blir funnet nedgravd i et gammelt kjellergulv. Politietterforskerne Cassie Stuart og Sunil Khan leder arbeidet med å finne ut hvem, hva og hvorfor, men etterforskningen berører mange som helst vil la fortida ligge. «Ingen utvei» er en dramatisk, actionpreget miniserie som NRK viser i sin helhet skjærtorsdag – en fengselsbetjent tvinges til å hjelpe en innsatt på flukt, av folk som har kidnappet datteren hans.

NRK avslutter påskehelga med den nye utgaven av en gammel kjenning – «Unge Inspektør Morse». Tredje sesong av den påkostede serien om den berømte detektiven Morse som ung i 60-tallets Oxford er på fire helaftens episoder.

Større doser krim

I tillegg kommer TV6 med sesong tre av «The Americans», kritikerrost spiondrama om ekteparet som er utplasserte russiske spioner i Reagans Washington på 1980-tallet. Dette er noe norske «The Americans»-fans har ventet lenge på, og TV6 byr på hele sesongen på 13 episoder fra kommende onsdag til 1. påskedag.

I tillegg har TV-strømmerne Netflix, TV 2 Sumo, Viaplay og HBO Nordic mengder påskevennlig krimdrama. I deres arkiver ligger det krimserier for flere påsker framover, men noen høydepunkter er verdt å nevne: «The Fall», «River», «Bosch», «Luther», «The Shadow Line», «Gomorrah», «1992» og «The Honourable Woman», for å nevne noen. Tydeligvis inspirert av strømmetjenestenes fråtsevennlige tilbud, byr NRK og TV 2 på dobbeltepisoder av krimseriene sine den kommende påskeuka. For den som ønsker å få med seg hele utvalget av krim og spenning som denne jubileumspåsken har å by på, er det bare å sette dekoderen i arbeid.

Mer fra Dagsavisen