Kultur

Dialog med Deeyah

I morgen samler hun kvinnestemmer fra hele verden i Oslo. Så skal Deeyah Khan lage film om muslimske menn.

– Jeg vet hvordan det er å stå alene. World Woman handler om å vise solidaritet, sier aktivist og filmskaper Deeyah Khan (37).

Fredag starter konferansen World Woman på Riksscenen i Oslo. Det blir foredrag og konserter fra forfattere, aktivister og kunstnere fra hele verden, både kvinner og menn (se under). Det er Deeyah som er initiativtager og arrangør for konferansen, som hun håper å gjøre til et tilbakevendende arrangement.

Deeyah kommer fra Oslo, og ble kjent som artist i Norge under navnet Deepika tidlig på 90-tallet. Men hun forlot Norge etter å ha mottatt trusler fra fundamentalistiske pakistanske miljøer, og har i snart 20 år hatt London som base.

I 2013 vakte hun oppsikt verden over da hun vant Emmy-pris for «Banaz: A Love Story», en dokumentarfilm om et britisk æresdrap.

– Jeg begynte å jobbe med World Woman-ideen i 2012, så skjedde det så mye rundt filmen og Emmy-prisen at jeg måtte legge det til side fram til i år, forteller Deeyah Khan, mens hun holder på å hente gjester og gjøre klart til helgens konferanse.

Sjokkerende

Under innspurten til World Woman kom terrorangrepene i Paris, og ga en ubehagelig aktualitet til konferansens sentrale temaer ytringsfrihet, dialog og religiøs ekstremisme.

– Det som skjedde i Paris, var utrolig sjokkerende. Samtidig følte jeg at dette ikke er noe nytt. Dette er bare fortsettelsen av en utvikling. Forskjellen er at det som hittil har skjedd på gatene i Irak eller Pakistan, nå skjer på gatene i Paris, sier Deeyah Khan.

– Kvinnene som kommer til World Woman, har opplevd å stå opp mot undertrykkelse fra bevegelser og krefter av denne typen. Når dette fortsetter å spre seg, er det ekstra viktig å dyrke samhold og bygge broer. Ytringsfrihet er mer enn et ord, det er en realitet vi må arbeide for, og med denne konferansen vil vi skape et rom for dialog, fastslår hun.

Når konferansen er over, skal hun gjøre ferdig sin kommende film, som får premiere i april.

– Min nye film handler om radikalisering av unge muslimske menn i Vesten. Hvorfor skjer det? Hvorfor har radikal islam stadig større appell? Dette er spørsmål som interesserer meg.

Krekar og ikke-vold

I den britiske avisen The Guardian sist uke skrev Deeyah Khan om hvordan hun med World Woman vil ta til motmæle mot de som vil bringe kvinnestemmer til taushet. Her i Norge er hun oppgitt over debatten rundt mullah Krekar og muslimske ekstremister.

– At disse kvinnene får en scene å stå på i Norge, er viktig i en offentlighet der det blir gitt så mye oppmerksomhet til mullah Krekar, IS og Boko Haram, til de som vil bruke vold, til skurkene. Jeg vil løfte fram heltene, de som våger å stå imot med ikke-voldelige metoder. De som bruker sine stemmer, uansett konsekvenser. Disse kvinnene kjemper viktige kamper for ytringsfrihet og menneskerettigheter. Det gjør verden bedre for oss alle. Vi kan ikke alle stå i frontlinjene i konflikten, men vi kan stå solidarisk med dem som gjør det, sier Deeyah Khan.

– Debatten i Norge er blitt rikere siden jeg bodde her. Flere stemmer har kommet til. Men samtidig er det behov for å gå mer i dybden. Det er en av grunnene til at jeg vil jobbe mer i Norge framover. Jeg vil gi et innblikk i andres virkelighet, enten gjennom film eller gjennom arrangementer, slik at vi kan utvide det offentlige rommet.

Har med Nobel-vinner

Fredsprisvinner Shirin Ebadi fra Iran er blant foredragsholderne på World Woman-konferansen, som foregår på Riks­scenen i Oslo fredag og lørdag. Ebadi snakker om temaet «Hva er en fri stemme» fra kl 15 fredag.

På foredragsprogrammet står også bl.a de egyptiske forfatterne Nawal El Saadawi og Mona Eltahawy, det afghanske parlamentsmedlemmet Fawzia Koofi, Rosemary Nyirumbe fra Uganda, m.fl.

Fredag er det konsert på Riksscenen med Marilyn Mazur, Mari Boine mfl. Lørdag kveld opptrer John Mc Laughlin, Mahsa Vahdat med Bugge Wessel­toft, m.fl

Mer fra Dagsavisen