Kultur

Catalonia testes

– Jeg tror prosessen mot uavhengighet er ustoppelig, sier Martí Estruch Axmacher. Snart holdes regionalvalget som vil vise hvor sterkt separatistene står i Catalonia.

Bilde 1 av 2

INTERVJUET

Hvem: Martí Estruch Axmacher, Public Diplomacy Council of Catalonia (DIPLOCAT)

Hva: Catalonias regionalvalg og uavhengighetsdebatt

– Hvis det blir et flertall for partier som er for uavhengighet for Catalonia, vil de anse det som et demokratisk mandat for å starte prosessen mot uavhengighet, sier Marti Estruch Axmacher til Dagsavisen.

Han er internasjonal presseansvarlig for Public Diplomacy Council of Catalonia (DIPLOCAT), en sammenslutning av private og offentlige partnere som vil fremme forholdet mellom den spanske regionen og resten av verden.

– Ikke alle i partnerskapet er nødvendigvis for uavhengighet, og vi er nøytrale i det spørsmålet. Men vi er klart for at katalanere skal få bestemme selv over egen framtid og holde en avstemning om uavhengighet, sier Axmacher til Dagsavisen under et Oslo-besøk.

LES OGSÅ: Catalonia kjemper for selvstendighet

– Som en folkeavstemning

27. september holdes regionalvalg i Catalonia. Valget blir av den katalanske regionale regjeringen ansett som en slags de facto folkeavstemning om uavhengighet for den spanske regionen der Barcelona er hovedstad.

Det var regionspresident og uavhengighetsforkjemper Artur Mas som i begynnelsen av august utlyste valget.

– Vi står i en eksepsjonell situasjon som krever eksepsjonelle avgjørelser, sa Mas.

De fleste regioner i Spania har holdt regionalvalg i år, og mot slutten av året holder Spania valg på nasjonalforsamlingen.

Separatistbevegelsen i Catalonia har lenge ønsket en folkeavstemning om uavhengighet for regionen, à la den Skottland holdt i fjor. Men i motsetning til den britiske regjeringen vil den spanske regjeringen ikke gå med på noen

slik prosess, og viser til at grunnloven ikke tillater det.

Derfor forsøker den katalanske regjeringen å gjøre regionalvalget til en folkeavstemning.

– Rundt 80 prosent av befolkningen i Catalonia og 80 prosent av medlemmene i det regionale parlamentet mener det er riktig og det eneste demokratiske at Catalonia selv skal få bestemme, sier Axmacher.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Ble bevisst under krisen

Over lang tid har om lag 30 prosent av innbyggerne i Catalonia vært for uavhengighet fra Spania. Mye av årsaken er ønsket om mer innflytelse og respekt for det katalanske språket og kulturen. Men økonomien er også en viktig motivasjon. I løpet av økonomikrisen i Spania har stemningen for uavhengighet økt. I september i fjor samlet hundretusener seg i Barcelona for massedemonstrasjon.

– Nå ligger nok opinionen på litt over halvparten for uavhengighet, men det er umulig å si hvor mange som virkelig vil ut, sier Axmacher.

Enkelte anslag antyder at stemningen for uavhengighet har gått noe ned etter at den spanske økonomien har gjort tegn til å vise bedring.

Marti Estruch Axmacher tror ikke det har noe å si.

– Krisen gjorde folk bevisst på hvor urettferdig fordelingen er i Spania. Hvis du har lommene fulle av penger, stiller du ikke så mange spørsmål ved hvor de går. Men hvis du har lite penger, begynner du å stille slike spørsmål, sier Axmacher.

Mange katalanere mener Catalonia ikke får nok igjen i forhold til det regionen bidrar med til den spanske statskassen. Catalonia står for 20 prosent av Spanias brutto nasjonalprodukt, og ønsker blant annet å få mer kontroll over skatteinnkrevingen.

LES OGSÅ: Tar opp kampen i Spania

Vil starte prosessen

Målinger tyder på et flertall for partier som støtter uavhengighet ved regionalvalget, men om det blir et rent flertall, er usikkert. Uavhengighetsbevegelsen i Catalonia mener et flertall for deres partier vil være et mandat for å lansere et «veikart» til selvstendighet, og ta initiativ til forhandlinger med regjeringen i Madrid.

– Om det er et flertall vil denne prosessen starte uansett. Men hvis det blir rent flertall vil prosessen gå raskere og være sterkere, sier Axmacher.

Likevel er det lite som tyder på at regjeringen i Madrid vil komme Catalonia i møte i stor grad. Regjeringspartiet Partido Popular, med statsminister Mariano Rajoy i spissen, er sterkt imot en løsrivelse og heller ikke for et sterkere selvstyre for Catalonia. Hvem som vinner valget i Spania senere er åpent. Men det andre store partiet, Sosialistpartiet, støtter heller ikke denne tanken.

– Det vil bli vanskelig, men på en som fremmet dette. Nå er det en mye bredere bevegelse, som favner mange. De fleste unge er for uavhengighet. Kravet vil bli bare bli sterkere i årene som kommer, tror Axmacher.

Mer fra Dagsavisen