Kultur

Brage-nominert på første forsøk

Det er ikke lett å få oppmerksomhet som bokdebutant. Men Hanna kan få Brage-prisen.

– Jeg skulle gi ut en liten novellesamling og var forberedt på å bli forbigått i stillhet. Å bli nominert til Brage-prisen var veldig uventet, sier Hanna Dahl (38) fra Modum, bosatt i Oslo. I høst ga hun ut novellesamlingen «Rønneimperiet», og er nå nominert til Bragepris i klassen skjønnlitteratur, ved siden av veteranene Lars Saabye Christensen, Anne Oterholm og Inger Elisabeth Hansen. Brageprisen deles ut 8. desember. Først skal Hanna Dahl i aksjon på Litteraturhusets debutantdager denne uka. Her deltar hele 32 av årets norske skjønnlitterære debutanter, og målet er å synliggjøre debutantene.

Hvert år debuterer 30–40 skjønnlitterære forfattere i Norge. Mens mediene kutter, er Bok-Norge bekymret for debutantenes sjanser i kampen om oppmerksomheten. I høst startet nettstedet littkritikk.no, som har tatt mål av seg til å anmelde alle norske debutanter.

Les hva INGVAR AMBJØRNSEN skrev i Dagsavisen før fjorårets debutantdager: De nye stemmene

Ikke noe krav

– Det er fint å gi oppmerksomhet til debutanter, men det kan ikke være noe grunnleggende krav. Når det kommer 40–50 debutanter i året, kan man ikke forvente at pressen skal anmelde alle. Å gi ut bok er noe man velger selv. Om fokuset blir på mottakelsen, blir det feil. Det viktige må være å skrive noe som føles avgjørende, sier Hanna Dahl, som nærmet seg 40 før hun fikk gjort ferdig de seks novellene som utgjør debutboka.

– Jeg gikk mange runder før jeg syntes boka var verd å gi ut. Det gis jo ut mer enn nok bøker allerede. Det måtte være en bok som ikke brakte skam over litteraturen.

Dahl har studert russisk og hatt flere opphold i Russland, noe som har gitt stoff til flere av novellene i boka. «Hva hadde de til felles, skandinavene med en dragning mot Russland», spør en av personene i «Rønneimperiet». For Hanna Dahls del startet det med en bok.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Til Irkutsk

– Som liten leste jeg «Tsarens kurer». For meg var Irkutsk et sagnomsust sted. Derfor søkte jeg meg dit da jeg studerte russisk. Jeg tok toget hele veien gjennom Russland, for å følge i fotsporene til «Tsarens kurer». Så viste Irkutsk seg å være kaldt, fjernt, og like grått som Oslo.

– Jeg likte meg veldig godt i Irkutsk likevel. Men at jeg så gjerne ville dit, sier noe om litteraturens kraft. Og om litteraturens manglende etterrettelighet, smiler Hanna Dahl.

– Litteraturen skaper så sterke bilder i leseren at det kan være drivkraft gjennom et helt livsløp.

Holder seg til noveller

– Roman kan det kanskje bli seinere. Nå skriver jeg flere noveller. Novellen er det som passer mitt temperament, min arbeidsform, med kortere bolker av konsentrasjon. En roman krever mot og utholdenhet på en annen måte.

– Blir du skuffet hvis du ikke får Brage-prisen?

– Offisielt: På ingen måte. Å bli nominert var en seier i seg selv. Men så sniker det seg inn et lite: Tenk om jeg vant... Så uoffisielt: Ja, litt.

Mer fra Dagsavisen