Bøker

Vaksine mot kroppsskam

Engasjement og kunnskap, snert og humor gjør «Gleden med skjeden» til en lettlest, morsom, svært lærerik bok, som viser at det ikke er flaut å snakke om tissen.

Bilde 1 av 2

Sakprosa

Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl

«Gleden med skjeden» Illustrert av Tegnehanne

Aschehoug

Nå skjer det. Endelig. Etter et par tiår med stadig økende kroppsfokus av den typen som bare er tynt forkledd skjønnhetspress – hvor alt samfunnet har å si om kroppene våre, er hvor langt unna det slanke og muskuløse, komplett uoppnåelige idealet de er – kommer det nå bøker som tar for seg hvordan kroppen fungerer. Uten skam eller dom – tvert om.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Gleden ved skjeden», skrevet av medisinstudentene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl, er et prakteksemplar innen trenden. De to forfatterne er kvinnene bak bloggen underlivet.blogg.no. I forordet skriver de at tyske Giulia Enders’ suksess med «Sjarmen med tarmen», som tar for seg fordøyelse, tarmbakterier og bæsj, ga dem mot til å skrive en hel bok om kvinners underliv.

Og hvilken bok! Allerede solgt til Danmark, i det forlaget karakteriserer som et rekordraskt salg. «Passer for alle som er født med en vulva» (alias dametiss), lyder baksideteksten. «Passer for alle som er eller en gang har vært i puberteten», kunne det like gjerne stått. «Gleden med skjeden» går systematisk gjennom alt som er verdt å vite om kvinners underliv. Den starter med en enkel og morsom anatomileksjon om hva som er hva «der nede» og ikke minst «der inni». Utseende og funksjon, stell og bruk. Så følger egne kapitler for «utflod, mensen og annet gørr», om sex, prevensjon, og sykdom. En fyldig fotnote- og referanseliste til medisinsk litteratur helt bakerst viser at dette er forskningsbasert kunnskap. Fagformidling.

Aller viktigst er forfatternes innsats som mytedrepere. Jomfruhinnen fins faktisk ikke, forklarer de, myten om at den sprekker på bryllupsnatta om du aldri har hatt sex før er funnet opp av menn som ville holde kvinners seksualitet på matta. Du trenger ikke ha mensen hver måned om du ikke ønsker, og i motsetning til det all verdens «naturlighets»fikserte blogger og skumle tabloidoppslag vil ha deg til å tro, er hormonprevensjon slett ikke farlig – tvert om beskytter moderne prevensjon både mot graviditet og en rekke alvorlige sykdommer. Nei, det er ikke normalt at kvinner får trippel sprutorgasme av å jukkes i skjeden på en one night stand, og det er faktisk ingen krise om du får herpes. Nesten alle har det! Dessverre fins det imidlertid underlivsrelaterte sykdommer mange kvinner sliter med i stillhet, fordi de syns det er flaut å oppsøke lege, eller blir dårlig møtt når de gjør det. Hadde endometriose eller PCOS rammet menn, hadde det nok blitt en helt annen, bredere og langt bedre opplyst vei i vellinga.

Humoren er befriende. Små, men tydelige spark i retning patriarkatet, og en vellykket bruk av popkulturelle referanser. Hva er egentlig en douchebag? Og hvorfor blør noen kvinner nok til nesten å fylle et badekar hver måned, når gjennomsnittskvinnen kun fyller en liten espressokopp? (Tull, ingen blør så mye).

Aller viktigst er imidlertid den rolige, ikke-dømmende tonen, samme hvilket tema det gjelder. Her er ingen hevede pekefingre, bare saklig informasjon. Du er ok om du har hatt mange partnere, eller få. Om du ser slik eller sånn ut. Om du liker analsex eller ikke. Om du får orgasme på den ene eller andre måten – eller kanskje ikke i det hele. Trenger du en abort, fungerer det på denne måten, og vil du ha analsex, får du tipsene her.

Samtidig tar forfatterne tydelig standpunkt. Jomfruhinna slik vi kjenner den fins ikke. Tilgang på lovlig abort er nødvendig. Intimkirurgisk fiksing på vulva med «feil» utseende er ikke bra. «Når det kommer til alt, er kroppen bar en kropp, men den er verdifull fordi den er den eneste kroppen du kommer til å få», konkluderer Brochmann og Støkken Dahl. De har gitt kvinner i alle aldre et nyttig verktøy til å gjøre nettopp det.

Mer fra Dagsavisen