Bøker

Trygg intrige

«Glassroser» er en fin fortelling, trygt innenfor rammene av det unge lesere forventer.

Dagsavisen anmelder

BARNEBOK

Kari Sverdrup

«Glassroser»

Mangschou

Rose går i sjuende klasse. Hun har venner, men ikke i gata. Der bor Martine, som går i samme klasse som Rose, men som heller henger med flettejentene. Den gjengen driver stadig og ypper med Rose, men hun skvetter stort sett greit unna. Hun har tross alt andre venner. Dessuten en kanin, Bud, som hun er veldig glad i. Han bor i et bur i garasjen. Flettejentene sier at det er dyreplageri. Rose blir usikker.

Vennskap og utestengelse, kjæledyrdrama og etter hvert også litt forelskelse. Ingrediensene i den erfarne barne- og ungdomsbokforfatteren Kari Sverdrups «Glassroser» er ikke spesielt originale. Men det gjør ikke så mye, for historien er fint og nært fortalt. Rose er en troverdig sjuendeklassing, både tøff og usikker. Hun har voksne rundt seg som følger med og ofte hjelper barna med å ordne opp, noe som ofte er underlig fraværende i barnelitteraturen ellers.

Les mer om bøker på Dagsavisen.nos bokseksjon

Oppbygningen er også tradisjonell, med klassisk spenningskurve og lykkelig slutt. Dette er hverdagsdrama der lesere i bokslukealderen nok har en idé om hva som kommer til å skje, men likevel engasjerer seg nok til å lese videre for å få det bekreftet, kanskje med en liten overraskelse på kjøpet. Boka får plusspoeng for enkelt språk, selv om teksten kunne hatt godt av en ekstra runde korrekturlesing. Dessuten er det fint at selv en lykkelig slutt ikke må bety at tidligere uvenner på usannsynlig vis plutselig blir bestevenner. Sånn er også livet. Det er greit.