Bøker

Slik blir du allmektig

Det er debutboka til journalist og skribent Mikal Hem.

FAGLITTERATUR

Mikal Hem (39 - debutant

«Kanskje jeg kan bli diktator: En håndbok»

Pax Forlag

Hvor kommer interessen for diktatorer fra? Har du et autoritært drag selv?

- Pussig nok har jeg fortsatt ikke fått særlig makt over andre. Men jeg har reist mye i autoritære land, og skjønte raskt at diktatorer har en helt annen måte å vise seg fram på enn vestlige ledere. Jo mer jeg reiste og leste, jo flere interessante diktatorhistorier kom jeg over.

Du har fått støtte fra Det Faglitterære Fond til boka. Er dette en fagbok eller en humorbok?

- Dette er faktabasert faglitteratur. En guide som forteller hvordan man kan bli diktator, basert på hvordan verdens diktatorer har gjort det de siste 50 årene. En del av historiene er morsomme, men det er en lærebok.

Boka har utgangspunkt i bloggen din «Diktatornytt». Her blir boka omtalt som «et litterært mesterverk». Noe har du lært av diktatorer om selvfremstilling?

- Det jeg har lært av diktatorer, er å ha tro på seg selv. Du kommer ingen vei uten et stort selvbilde. Jeg har ikke kommet så langt som Gaddafi ennå, som fikk bøkene sine inn på barneskole-pensum - men jeg jobber med saken.

Hva er forskjellen mellom å skrive blogg og skrive bok?

- Det er to vidt forskjellige ting. Bloggen er små nyhetsoppdateringer, eller skisser til større saker. En bok er en tekst som skal henge sammen gjennom 200 sider. Det er et mye større arbeid, med mer krevende research.

Denne uka vant Hugo Chávez valget i Venezuela, nok en gang. Hvordan vurderer du ham sånn diktatorfaglig?

- Han har ikke helt klart å utvikle seg til en fullblods diktator. Jeg kaller ham gjerne for en diktator-aspirant. Han bruker mange av diktatorens metoder - han har kontroll over alle deler av statsapparatet, rettsvesenet fungerer som et politisk maktmiddel, han har slått ned på uavhengige medier. Men han må fortsatt forholde seg til folkeviljen. Hadde han tapt valget, måtte han nok gått av. Venezuela har noen demokratiske tradisjoner som han ikke helt klarer å sette til side.

Hvor ville du helst vært diktator?

- Jeg hadde ikke trengt noe stort diktatur: En paradisøy i Karibien, for eksempel, med fine sandstrender. Det ville holdt i massevis for meg.

Det ville kanskje vært vanskelig å være diktator i Norge?

- Norge ville vært et glimrende land å være diktator i. Sitter man på olje, har man det ganske lett som diktator. Men det ville nok vært vanskelig å komme til makten og innføre diktatur i Norge, dessverre.

Finnes den gode diktator?

- Jeg ville selvsagt vært en god diktator! Men de aller fleste som får så mye makt som en diktator, blir mer og mer undertrykkende og korrupte. Diktaturet utvikler seg alltid i den retningen.

Mer fra Dagsavisen