Bøker

Populære Frid skriver om Betzy

Hun har solgt over seks millioner romaner. Nå har Frid Ingulstad skrevet biografi for første gang: om kvinnesakspioneren Betzy Kjelsberg.

Bilde 1 av 2

– For en interessant tid hun levde i! Og for en fantastisk arbeidskapasitet hun hadde! Man kan undres over at det ikke er kommet noen biografi om henne før, sier Frid Ingulstad (79) entusiastisk.

I september kommer hun med boka «Betzy», om kvinnesakspioneren Betzy Kjeldsberg, en av flere store norske kvinner som får sine egne biografier i høst (se liste over årets biografihøst ved siden av).

Frid Ingulstad er en av Norges mest leste forfattere gjennom sine romanserier, men har aldri før skrevet en biografi. Det siste tiåret har hun holdt på med den millionselgende romanserien «Sønnavind» – som nå nærmer seg bok 80. Serien foregår blant arbeiderkvinner ved fabrikkene langs Akerselva i Oslo, på første halvdel av 1900-tallet. Gjennom arbeidet med denne romanserien fattet Ingulstad interesse for Betzy Kjeldsberg.

– Jeg begynte å arrangere vandringer med leserne langs Akerselva der mye av serien finner sted. Der sto det en byste av Betzy Kjelsberg, og det gjorde meg nysgjerrig på å finne ut mer om henne, sier Ingulstad.

LES OGSÅ: Betzy Kjelsberg i våre hjerter

Venstre-kvinne

Betzy Kjelsberg (1866–1950) er finansminister Siv Jensens oldemor. Kjeldsberg kom fra Drammen, og regnes blant de viktigste kvinnesaksforkjemperne i Norge. Hun var en av grunnleggerne for Norsk Kvinnesaksforening i 1884, hun var blant de første kvinnene i norske kommunestyrer, hun ble første kvinne i Venstres sentralstyre, og utover 1900-tallet ble hun en foregangskvinne i arbeidsmiljøsaker, da hun ble Norges første kvinnelige fabrikkinspektør.

– Dette var en tid hvor kvinner og barn jobbet i fabrikker under forferdelige arbeidsforhold. Betzy Kjelsberg dro rundt fra fabrikk til fabrikk og rapporterte, om lange arbeidsdager og elendige hygieniske forhold. Hun gjorde slutt på mye dårlig behandling av arbeidere, sier Ingulstad.

– Med boka vil jeg tegne et bilde av en kvinne som har fascinert meg. Bare det at hun var utearbeidende, med seks barn hjemme, var svært uvanlig på den tida. All kritikken og karikaturene hun ble utsatt for i pressen fordi hun ville ta artium – kvinner skulle jo ikke ta utdannelse, forteller Ingulstad.

– Jeg har aldri skrevet noen biografi før, men jeg har skrevet denne boka som en roman. Jeg dikter litt innimellom. Det må jeg ha lov til, synes Ingulstad.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Friele og Krogh

I løpet av bokhøsten 2015 kommer det biografi om flere andre markante norske kvinner: Kim Frieles liv blir til bok ved Aftenposten-journalist Ola Henmo, journalist Hugo Lauritz Jenssen har skrevet biografi om skuespiller og bohem Sossen Krohg, kunsthistoriker Marit Paasche kommer med bok om bildeveveren Hannah Ryggen, som i sommer er gjenstand for omfattende utstilling på Nasjonalmuseet.

Mer fra Dagsavisen