Bøker

Erstatter Oslo bokfestival

Tidligere i år ble det bestemt at Oslo bokfestival 2015 avlyses. De nye festivalalternativene i høst blir Debutantfestivalen og en bokfestival i regi av Forleggerforeningens utvalg for små forlag.

Oslo bokfestival hadde publikumsrekord i 2012 og har vært Norges største bokfestival.

Likevel har arrangørene kommet fram til at den formen festivalen har hatt, ikke har fungert optimalt.

– Oslo bokfestival var et planlagt treårsprosjekt. Etter tre år konkluderte vi med at vi ikke fikk nok nytte igjen i forhold til investeringene. Vi mente at det ikke var denne formen som var den beste, sier Kristenn Einarsson, administrerende direktør i Den norske Forleggerforening.

Etter en evaluering ble de to arrangørene av Oslo bokfestival, Den norske Forleggerforening og Bokhandlerforeningen, enige om at festivalen ble et for dyrt prosjekt.

LES OGSÅ: Lisas Aisato skulle bi illustratør, nå hylles hun som forfatter

To festivaler

Bokfestivalen har lovet oslopublikumet et nytt festivalkonsept lenge. Einarsson kan avsløre at minst to nye festivaler skal arrangeres i høst.

– Utvalget for små forlag arbeider med å lage bokfestival på Stortorget som kommer til å avholdes 12. september. I tillegg videreføres Debutantfestivalen fra Oslo bokfestival, forteller Einarsson.

Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen jobber også med et nettbasert konsept som foreløpig ikke er helt klart.

– Vi undersøker mulighetene for å lage noen spennende kampanjer som skal vekke interessen for bøker og litteratur i sosiale medier, sier Einarsson.

LES OGSÅ: Politikerne sov i timen - literaturfestival fikk ikke penger

– Et lite opprør

– Det er et lite opprør på gang, sier Tom Thorsteinsen, som driver Libretto forlag.

Han sier det spøkefullt, men kan fortelle at han har fått god respons fra forlagene han har kontaktet for å lage festival foran Domkirken.

– I utgangspunktet føler de små forlagene seg veldig forbigått. Vi når ikke fram fordi vi ikke kan selge inn tusenvis av bøker i stabler. For oss blir det vanskeligere og vanskeligere, sier han.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Bredden

Småforlagene er fellesbetegnelsen på forlag med omsetning på inntil 20 millioner kroner årlig.

Thorsteinsen har foreløpig fått 20 forlag som ønsker å være med på dugnadsarbeidet for en ny bokfestival. Han mener det er leit at Oslo bokfestival ble lagt ned.

– Jeg blir personlig litt frustrert av at man endelig har fått en bokfestival som fungerer, og så legger den ned. Men så tenkte jeg: Hvorfor kan vi ikke like gjerne gjøre noe sammen, sier han.

Bokfestivaler har mye å si for forlagene, mener Thorsteinsen.

– Det er en mulighet til å få truffet leserne ansikt til ansikt, og få snakke om bøkene, sier han.

At det nå kun blir mindre forlag som deltar, er ikke nødvendigvis noe onde.

– Når vi får stå alene kan vi kanskje selge mer bøker. Og for publikum tenker jeg dette blir en mulighet til å se «alle de andre bøkene», altså de bøkene du ikke ser med én gang du entrer en stor bokhandel. Slik det er i dag ser vi de samme bøkene over alt, fordi de store forlagene kjøper seg god plass i butikkene, sier Thorsteinsen.

Mer fra Dagsavisen