Bøker

Dejlige danske bøger

Flødeis med guf, røde pølser og kanskje en lille bayer. Nordmenns favorittferieland Danmark byr på mye deilig. Også på litteraturfronten.

Dagsavisen skriver hver onsdag i sommer om litterære reisemål.

I dag går litteraTURen til Danmark. Her er tips til tre bøker du kan nyte i ferien, eller når du måtte ha tid.

ROMAN

Dorthe Nors

«Speil, speil, blink»

Oversatt av Pernille Rygg

Cappelen Damm

Dorthe Nors var, sammen med norske Roy Jacobsen, nominert til Den internasjonale Man Booker-prisen for denne fine romanen. Hun vant ikke, men kunne veldig gjerne gjort det. «Speil, speil, blink» handler om Sonja. Som ung voksen flyttet hun fra bondelandsbygda på Jylland til storbyen København, sammen med en venninne. Vennskapet består, men noen partner eller barn ble det aldri til, ei heller særlig mange andre venner.

Litt over midtveis i livet føler Sonja seg nokså ensom. Hun lengter hjem til sin barndoms åpne landskap, bort fra byens kjas. Selv om forholdet til moren og søsteren, de som ble igjen, er så som så. Prøver å ta lappen, men forstyrres av en kjøreskolelærer som ikke respekterer henne. Går til behandling for vonde muskler, men får hobbypsykologiske analyser hun slett ikke har bedt om på kjøpet.

«Speil, speil, blink» er sørgmodig og nostalgisk, men også morsom. Dessuten svært velskrevet, i prosa som flyter så lett av sted at den virker enkel. Det er en kunst i seg selv.

ROMAN

Olga Ravn

«Celestine»

Oversatt av Inger Bråtveit

Samlaget

Også i denne romanen skal vi til Jylland, der en ung kvinne har fått jobb som lærer på en slags kostskole. Hun er nettopp ferdig med å studere, og dermed mye yngre enn alle de andre lærerne. Samtidig hakk eldre enn elevene, og selvsagt i en annen posisjon enn dem, noe som gjør at hun egentlig ikke hører naturlig hjemme i noen gruppe. Hun er utenfor. Fra før har hun en klengete, depressiv kjæreste, men forholdet er ikke akkurat på topp. Også der er hun utenfor, slik hun ofte føler seg fremmedgjort fra seg selv, sin egen kropp, fra det hun opplever.

På kostskolen fascineres hun av historien om Celestine, ei jente som for flere hundre år siden ble murt inne i en vegg som straff for sine kroppslige lengsler og synder. Den unge læreren vandrer rundt om nettene iført en hvit kjole og later som hun er spøkelset Celestine. Samtidig rulles mer og mer opp av bakgrunnen hennes som skilsmissebarn uten fast forankring i barndommen opp.

Olga Ravn (f. 1986) er også poet, og det merkes i de kraftfulle, ofte overraskende setningene med alle de originale bildene, fint ivaretatt av Inger Bråtveit.

ROMAN

Anne-Cathrine Riebnitzsky

«Orkansesongen og stillheten»

Oversatt av Benedicta Windt-Val

Font forlag

Danske anmeldere var meget begeistret over det de kaller en «feelgood-roman med mening» og «en litterær syklon». Sentralt står venninnene Monica og Beate. Førstnevnte er prest gift med en astrofysiker, sistnevnte advokat og fersk enke i sorg. I tillegg kommer en lang rekke mer og mindre sentrale personer, på ulike sider av loven.

Ifølge den danske avisa Berlingske får leseren med seg et ran, et par rådyrjakter, en voldtekt, et hevndrap, en forelskelse og diverse begravelser, i tillegg til reiser både inn og ut av Danmark.

På undertegnedes leseliste for sommeren.

Mer fra Dagsavisen