Bøker

Angolsk diamant

Den gir riktig nok et kjapt omriss av Angolas postkoloniale historie. Men det er humoren, de originale bildene og interessante karakterene som gjør denne fine romanen til noe eget.

Dagsavisen anmelder

ROMAN

José Eduardo Agualusa

«Allmenn teori om glemsel»

Oversatt av Christian Rugstad

Bokvennen forlag

Romaner fra Angola er ikke hverdagskost. José Eduardo Agualusa ble født i det afrikanske landet i 1960, da det fremdeles var en portugisisk koloni, en såkalt «oversjøisk provins». I dag deler den prisvinnende forfatteren tida sin mellom Portugal, Brasil og Angola, og regnes som en av de klart viktigste angolanske forfatterne.

Da «Allmenn teori om glemsel» ble nominert til den internasjonale Booker-prisen i fjor, la juryen vekt på at romanen risser opp Angolas historie fra løsrivelsen i 1975, via rundt tretti års borgerkrig, til nå. På ett vis stemmer det. Men «Allmenn teori ...» er ingen historiebok. Historiske hendelser danner et bakteppe for menneskenes gjøren og laden, men det er et teppe fullt av hull og løse tråder. Mer enn noe handler denne fortellingen om frykt, om lengsel, om hvordan vi mennesker forholder oss til hverandre (eller lar være) – i fredstid som i kaos.

Hovedpersonen er Ludo. Hun er portugisisk, men følger med på lasset da søsteren gifter seg og flytter til Angola. Ludo er redd for det meste. Særlig lys. Dels også folk. Samtidig som Angola løsriver seg fra Portugal og en blodig og langvarig borgerkrig bryter ut, forsvinner søsteren og svogeren. Ludo forskanser seg i leiligheten sin. Hun spiser det som er spiskammerset, siden grønnsaker hun dyrker på takterrassen og forbipasserende duer hun fanger. Brenner møbler, og skriver dagbok direkte på veggen når papiret tar slutt. Hele tida alene. Radioen melder nytt fra utsiden, men så slutter den å virke. Ludo observerer verden fra taket. Ser krigende mennesker, drap, kaos. På avstand.

Parallelt med dette introduseres en rekke andre figurer, med ulike og i starten ofte uklare forbindelser til henne. Leiesoldater, bønder, byråkrater og gategutter, alle med sin agenda. «Allmenn teori ...» viser fram hva krig gjør med mennesker, hvordan folk tilpasser seg stadig skiftende omgivelser, regimer, sannheter. Den som var offer blir bøddel, den som var morder blir bonde. Men virkelig endring virker umulig. Slik virkelig isolasjon også er det. Til slutt blir Ludos liv gjenforent med samfunnet rundt. Menneskene var kanskje ikke så farlige som hun trodde. Selv om hun en gang ble skadet.

Agualusa kalles ofte magisk realist, i tradisjonen etter latinamerikanske forfattere som Borges og García Márquez. Det er lett å se hvorfor, for her flyter historiske fakta og uforklarlig underlige hendelser sammen, i en tekst som også viser hvordan «sannhet» og myte kan oppstå fra diktning, og hvordan diamanter kan dukke opp der man minst venter det. «Allmenn teori ...» er en leken og morsom roman, med uforglemmelige karakterer. At den skildrer et land få kan mye om, er bare en bonus.

José Eduardo Agualusa besøker Litteraturhuset i Oslo onsdag 10. mai.