Kultur

Bokambassadøren

Norsk barnelitteratur er inne i en gullalder, mener Hilde Hagerup. Hun skal videreutdanne barne- og ungdomsbokformidlere.

– Det skrives enormt mye bra barne- og ungdomslitteratur i Norge i dag. Også bøker som henvender seg til både unge og voksne lesere, som Lisa Aisato, Maria Parr og Simon Strangers bøker, sier Hilde Hagerup til Dagsavisen.

Hun er nettopp ansatt som «Forfatter i undervisningsstilling» ved Norsk Barnebokinstitutt.

LES OGSÅ: Lisas streker

Bibliotek landet over

Det betyr blant annet at hun skal holde kurs for dem som har som jobb å åpne opp litteraturen for barn og ungdom. Bibliotekarer, lærere, andre.

– Når jeg reiser rundt og snakker om mine egne bøker, opplever jeg at det er veldig mange dyktige skolebibliotekarer over det ganske land. Tanken er at disse menneskene skal få løftet blikket enda mer. Se på ulike forfatterskap, på bøker som deler tematikk, se litteratur opp mot annen type historiefortelling, sier Hagerup.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Kort kritikk

Hagerup har skrevet sytten barne- og ungdomsromaner selv, både spenningsbøker, en detektivserie og biografier siden hun debuterte som forfatter i 1998. Det skal hun fortsette med også framover.

– Man har snakket veldig mye veldig lenge nå om hvorvidt barne- og ungdomslitteraturen får nok plass i offentligheten. Jeg syns faktisk det har bedret seg litt i media. Men det jeg savner, er et sted hvor man får gått mer i dybden. Kritikkene blir kortere og kortere, VG har kuttet nesten alle. Hvor er det rommet hvor man får gjort noe mer enn å oppsummere kjapt?

LES OGSÅ: Lite utvalg av barnebøker på nynorsk

Bestselgerpress

I bokhandlerne er problemene de samme for barne- og ungdomslitteraturen som for voksenlitteratur: En stadig skarpere spissing mot noen få, utvalgte bestselgere, på bekostning av bredde i utvalget.

– Klart det er bekymringsfullt når bokhandlerne ikke har plass til breddelitteraturen, og det kun blir en «Pingles dagbok» i alle kanaler. Det er ingen god utvikling. Samtidig, og det er et paradoks, så skrives det veldig god litteratur akkurat nå, og nye forfattere kommer til hele tida, mange fra Norsk Barnebokinstitutts forfatterskole. Jeg mener absolutt at vi er inne i en gullalder for norsk barne- og ungdomslitteratur nå, sier Hagerup.

LES OGSÅ: Vil stoppe rasestereotypiske barnebøker

Mer fra Dagsavisen