Kultur

Blank provokasjon

– Honningbarna er et bedre politisk prosjekt enn Arbeiderpartiet, fastslår Norges hardeste rockeband.

ROSKILDE (Dagsavisen): - Vi kan ikke noe om partipolitikk, men på Roskilde har du unge folk som bygger opp et alternativt samfunn i en hel uke, og det er noe vi virkelig kan relatere oss til. Honningbarna er et bedre politisk prosjekt enn Arbeiderpartiet, vi er bedre enn Siv Jensen eller Høyre eller noe annet parti. Når folk tar del i det Honningbarna står for, så gjør de noe aktivt, og de gjør det nå. Det er et så stort politisk prosjekt som man kan ha i 2015, slår Edvard Valberg, vokalist og cellist i Honningbarna fast.

De er på en intensiv festivalturné som både inkluderer Øyafestivalen og Giskefest i Norge, foruten Roskilde på selveste åpningsdagen.

LES OGSÅ: Fay Wildhagen på Roskilde: Blir trøtt når jeg er nervøs

– Heller oss enn Pharrell

– Roskilde er symbolet for norske rockeband på at du har «made it» også utenfor Norge. At vi spiller her for andre gang, det skal bety noe, og det er utrolig mye kred når Roskilde booker deg. Oss booket de allerede før den nye skiva var ute i januar, og det er utrolig bra. Roskilde beveger seg ikke med hypen som mange andre, de skaper det som skjer, sier Valberg i pønkebandet som på få år har vokst til å bli et av Norges største rockeband.

De har spilt på Roskilde før, men da på oppvarmingen. Onsdag kveld gikk de på scenen i et mindre telt samtidig med festivalens største plakatnavn, Pharrell Williams. Det er et styrkeforhold Honningbarna selv ser som en fordel når Dagsavisen møter dem i timene før konsertstart.

– Det er en jævla god booking! Hvis du ikke føler deg glad, hvis du ikke ser lykken som et tak over hodet og ikke har lyst til å klappe, da kan du komme og spille rock med oss i stedet. Jeg har virkelig ingenting til overs for Pharrell, eller Muse, og jeg tror det er mange som oss som hater dem så mye at de heller velger å høre på oss, sier Valberg og slår et slag for å ta sine egne valg, si nei i stedet for å være et evig ja-menneske, slik de også forfekter på «De nye blanke», den nyeste platen bandet har i bagasjen til Roskilde.

Det er en samling låter som perfekt oppsummerer mentaliteten som er Honningbarnas helt egen, og som de nå bringer inn i et nyvalgt blått Danmark.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Kjærlighet og kaos

– Blått? Det har jo Danmark lange tradisjoner for, de har jo vært nesten lysebrune. Men det er en del av politikken vi ikke vil ta del i. Vi snakker om politikk på et helt annet plan, partipolitikk og planpolitikk er kjedelig, vår politikk er solidaritet, kjærlighet og kaos. Men når de konservative er slemme mot folk, og det er de jo hele tida, så må vi selvsagt reagere, sier Valberg til anerkjennende nikk fra bandkollegaene Nils Jørgen Nilsen, Christoffer Trædal og Fredrik Justnes.

– I det konservative bildet er jo at det å gjøre motstand mot en rekke ting, blir sett på som barnslig. Slik vi ser det, er det å legge seg flat barnslig, om man ikke reagerer selv om man er uenig i noe, sier Valberg og legger til at det ligger mye politisk motstand i aggresjon og det å spille fort, noe de fortsatt gjør selv om Kristiansand-bandet har noen år på baken siden debuten i 2009.

– Vi er jo unge fortsatt. Vi elsker å rekke finger mot det vi ikke liker. Men samtidig er man ikke avhengig av å være mot noe for å kunne skape. Honningbarna handler først og fremst om å bygge opp noe, og for å kunne bygge, må man også rive ned. I vår tid, med effektivitetskrav og mengder av informasjon, går det ikke an å provosere lenger. Det var noe som 70-tallsgenerasjonen drev med. Vårt opprør handler ikke om å sjokkere, men å skape noe sammen i den kjedelige hverdagen vår. Honningbarna gjør det bare, og det er provoserende i vår tid.

KOMMENTAR: 15 år siden tragedien rammet Roskilde

Mer fra Dagsavisen