Han laget lysende, fargesterke malerier og glassmalerier med symbolske og religiøse undertoner, og sa om arbeidene sine at «I glassmaleriene finnes min tro, i maleriene min tvil». Victor Sparre viet hele livet til kunsten og menneskene og blant hans hovedverk er den monumentale glassutsmykningen i Jeløy kirke fra 1975. Glassutsmykninger og kirker er også stikkord for Sparres kunst. I 1955 vant han konkurransen om glassmalerier til Stavanger domkirke og tjue år senere laget han glassutsmykninger til Ishavskatedralen i Tromsø. Til sammen er 25 kirker smykket ut med Victor Sparres glassmalerier. Han er ellers kjent for sine poetisk-fabulerende bilder befolket av ensomme mennesker, klovneskikkelser og musikere.

Victor Sparre er omtalt som en samfunnsbauta og menneskerettsforkjemper. Han var aktivt med i den protestantiske vekkelsesbevegelsen Oxfordgruppen, som senere ble kalt Moralsk Opprustning, der han i flere år var misjonær og feltarbeider. Han er blant annet kjent for sin innsats for menneskers rettigheter i det daværende Sovjetunionen og i Øst-Europa. I 1991 oppfordret ble Victor Sparre oppfordret av Andrej Sakharov til å ha en vandreutstilling i Sovjetunionen.

Victor Sparre (Smith til 1971) ble født på Lysaker i 1919, men vokste opp i Bergen. Han studerte under Carl von Hanno og Per Krohg ved Statens Håndverks– og Kunstindustrihistorie og ved Statens Kunstakademi under Axel Revold. Høsten 1945 debuterte han 26 år gammel med ikke mindre enn to utstillinger, én i Kunstnerforbundet i Oslo og én i Bergen Kunstforening. Begge steder var kunstanmelderne meget positive og begeistret for den unge kunstnerens spesielle uttrykkskraft.

I 2003 ble Sparre slått til ridder av 1. klasse av den Kongelige St. Olavs Orden for sin innsats inne norsk billedkunst, sine stor kirkeutsmykninger og arbeidet for menneskerettigheter.