Kultur

Ber staten ta Snowden-grep

Edward Snowden må få fritt leide til å reise til Norge og motta Ossietzkyprisen, mener William Nygaard, leder i Norsk PEN.

Edward Snowden, som har varslet om omfattende global overvåking, og nå lever i eksil i Russland, skal motta Ossietzkyprisen for sitt ytringsfrihetsarbeid, melder Norsk PEN i en pressemelding.

Prisen skal deles ut i Universitetets aula 18. november, og nå ber Norsk PEN om at norske myndigheter sikrer at Snowden selv kan komme til landet og motta prisen.

EU-parlamentet vedtok i 2015 Snowdens status som varsler og forsvarer av menneskerettighetene, og oppfordret medlemslandene til å gi ham asyl. Men samtlige EU-land har imidlertid en utleveringsavtale med USA, og så langt har ingen av landene fulgt oppfordringen i resolusjonen, påpeker Norsk PEN.

Les også: Priser Snowden

Ny Snowden-debatt

– Norske myndigheter må være med på å sikre at han får utstedt reisedokumenter, og garanti for fritt leide, sier William Nygaard til Dagsavisen. Han påpeker at Snowden lovlig sett ikke kan returneres til USA dersom det får alvorlige politiske konsekvenser for ham.

– For vår del er det viktig at vi får satt søkelys på Snowden-saken ved hans nærvær, og at det utvikles en debatt om grenser for nasjonal og internasjonal overvåking, sier Nygaard. Han mener både norske og internasjonale myndigheter har vært for lite engasjert i saken av frykt for konsekvensene i et storpolitisk samarbeid.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vil sikre ham innreisee

– Det er nesten ikke til å tro at knapt en politiker, kanskje med unntak av representanter fra SV, har tatt stilling til denne saken, sier han.

Norsk PEN vil ta kontakt med norske myndigheter for å sikre ham innreise, forteller Nygaard.

Les også: Nei til Snowden

Mer fra Dagsavisen