Kultur

Ber om 70 mill. til mer insentivordningen

NFI vil ha mer til insentivordning. Kan gå ut over norsk film, mener Ap.

Bilde 1 av 2

Det var Hollywood-storfilmen «Snømannen» som stakk av med mesteparten av midlene i år, da kulturminister Linda Hofstad Helleland innførte insentivordningen for å lokke internasjonale filmproduksjoner til Norge. Jo Nesbø-filmatiseringen, som har premiere neste høst, fikk hele 40.5 millioner av støttepotten på 45 millioner.

På neste års kulturbudsjett, som legges fram torsdag, har Norsk filminstitutt søkt om å øke støtteordningen med hele 25 millioner, til 70 millioner.

– Med denne økningen får vi en insentivordning som vi anslår vil romme det som er aktuelt av prosjekter, sier avdelingsdirektør Stine Helgeland i Norsk filminstitutt.

Les også: Kan få flere storproduksjoner

Spesielt

I år var det fire prosjekter som kjempet om midlene: Filmene «Snømannen» og «Downsizing», som begge fikk støtte, og TV-seriene «Okkupert 2» og «Skuespilleren», begge norske samproduksjoner, som ikke fikk.

– Dette første året med insentivordningen ble spesielt på grunn av «Snømannen» – en stor produksjon, med et norsk litterært forelegg, som i sin helhet blir spilt inn i Norge. Den sysselsatte over 200 norske filmarbeidere. Det er sjelden det kommer prosjekter som «Snømannen», påpeker Helgeland.

Insentivordningen er en tilskuddsordning som dekker inntil 25 prosent av innspillingskostnadene ved film- og TV-serie-innspillinger i Norge, som har minst 30 prosent internasjonal finansiering.

– Vi regner med at det vil komme noe flere søknader for 2017, fordelt på TV-serier og filmprosjekter, og at prosjektene vil være mindre enn «Snømannen», sier Helgeland.

– Bransjen ønsker seg forutsigbarhet. Det er viktig at ikke potten er tom når en produsent ønsker å legge en filminnspilling til Norge.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fall i inntekter

Samtidig søker Norsk filminstitutt om en permanent økning av produksjonsstøtten med 36 millioner kroner. Begrunnelsen er blant annet fallet i inntekter fra dvd- og TV-salg, som gjør det vanskeligere å få private investorer til å investere i norsk filmproduksjon, skriver NFI i sin budsjettsøknad til kulturdepartementet.

NFI ønsker også å styrke satsingen på TV-serier, som de mener kan gjøre produksjonsbransjen mer bærekraftig, i et dalende marked for spillefilm. TV 2s del av tilskuddsmidlene på 11 millioner faller bort for 2017 på grunn av at TV 2 ikke fornyer avtalen som kommersiell allmennkringkaster, påpeker NFI.

De 36 millionene på toppen av søknaden om økt insentivordning vil skape problemer, tror Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsmann Arild Grande:

– Det er behov for både økning i støtten til norske filmproduksjoner og til insentivordningen. Jeg er redd kulturministeren må velge mellom disse to satsingene. Hun får neppe penger til begge deler. Det var dette vi fryktet da insentivordningen ble innført, at dette ville konkurrere med støttemidlene til norsk filmproduksjon, sier Grande.

Les også: Flere filmer i Norge

Gir 11 millioner

Kulturdepartementet varsler en økning på 11 millioner i midler til insentivordningen.

«Filminsentivordningen har vært en suksess, og vi foreslår å øke den i 2017 med over 20 prosent», melder statssekretær i kulturdepartementet Bård Folke Fredriksen. Det tilsvarer rundt 11 millioner, mens NFI ønsket 25 millioner.

«Vi er på god vei til å gjøre dette til en solid ordning som sikrer flere spennende utrenlandske filmproduksjoner til Norge. Vi håper ordningen også bidrar til kompetansebygging her hjemme», sier Bård Folke Fredriksen i en tekstmelding.

Les også: Tapte mot «Snømannen»

Mer fra Dagsavisen