Kultur

Ber Helleland ta opp menneskeretter

Kulturminister Linda Hofstad Helleland må ta opp menneskerettighetssituasjonen for fengslede forfattere, kunstnere og journalister når hun møter sin kollega i Kina, oppfordrer Norsk PEN.

Bilde 1 av 2

Kulturminister Linda Hofstad Helleland er nå på offisielt besøk i Kina, og fredag møter hun den kinesiske kulturministeren Luo Shugang. Norsk PEN, underavdeling av den litterære organisasjonen PEN International som kjemper for retten til frie ytringer, mener Helleland som norsk kultur- og medieminister bør benytte dette møtet godt. Hun bør si ifra på vegne av hardt pressede kinesiske kunstnere, særlig forfattere og journalister, mener PEN.

– Vi mener at hun som kulturminister er forpliktet til dette, sier Hege Newth Nouri, som er generalsekretær i Norsk PEN.

– Når Helleland møter kulturministeren, må hun ta opp bruddene på menneskerettighetene, på ytrings- og pressefriheten i Kina, sier Nouri til Dagsavisen.

Les også: På fisketur til Beijing

Brev til statsråden

Generalsekretæren forteller til Dagsavisen at PEN nå har sendt brev til kulturminister Linda Hofstad Helleland, med kopi til den kinesiske ambassade i Oslo og den norske ambassaden i Beijing. I brevet, som Dagsavisen har fått tilgang til, ber PEN Helleland ta opp kinesiske myndigheters brudd på menneskerettighetene med sin kinesiske statsråd kollega Luo Shugang.

PEN mener det er helt avgjørende at kinesiske myndigheter får klar beskjed fra sine internasjonale handelspartnere, og at kulturministeren i møte med sin kollega bør «uttrykke en klar forventning om at Kina respekterer menneskerettighetene i tråd med internasjonal rett». Hun bør også ta klar avstand fra forfølgelsen av menneskerettighetsforkjempere i Kina, mener PEN, som hevder at bruddene på menneskerettighetene i Kina har økt de siste årene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tortur og forsvinninger

«Menneskerettighetsorganisasjoner rapporterer om omfattende bruk av tortur, forsvinninger, tilståelser under tvang og lange fengselsdommer», påpeker PEN i brevet til Helleland. «Kinesiske myndigheter har fylt opp fengslene med dissidenter, forfattere, journalister, forleggere og bloggere, og ifølge PEN International er mer enn 40 fengslet i dag ene og alene for å ha benyttet seg av sin grunnleggende rett til ytringsfrihet», hevder PEN.

Fortsatt fengslet

– Situasjonen i Kina er dyster. Ingenting har blitt bedre etter at Liu Xiaobo fikk fredsprisen. Tvert imot, det har gått fra vondt til verre, sier Nouri til Dagsavisen.

– Kina ligger helt i toppen på statistikkene over antall fengslede forfattere og journalister i verden. Det er bare Tyrkia som i fjor gikk forbi dem på lista, sier Nouri til Dagsavisen.

Minst åtte medlemmer av det uavhengige kinesiske PEN-senteret skal for tida være fengslet eller i varetekt, skriver PEN i brevet, som også spesielt nevner journalisten Gao Yu som er satt i husarrest, og forleggeren Gui Minhai som brått forsvant fra sitt feriehus i Thailand. Fredsprisvinner Liu Xiaob er tidligere president for kinesisk PEN. Også han sitter fortsatt fengslet, mens hans kone, poeten Liu Xia, har sittet i husarrest i over fem år.

Kommentar: Kinasjakkmatt (Lars West Johnsen)

Iskaldt forhold

Nobelkomiteens fredspris til Liu Xiaobo i 2010 er som kjent årsaken til at Norge og Kina har hatt et iskald forhold de siste årene. Men den nye samarbeidsavtalen som det ble enighet om mellom de to landene før jul har nå ført til et stort oppsving i norske offisielle besøk i Kina.

Statsminister Erna Solberg besøkte landet i april, mens fiskeriminister Per Sandberg akkurat nå er i Beijing sammen med norske sjømateksportører. Kulturminister Linda Hofstad Helleland leder en idretts- og kulturdelegasjon, som skal følge opp samarbeidsavtalen på disse områdene.

«Nære bånd»

– Idrett og kultur bidrar til at det blir knyttet nære bånd mellom nasjoner, uttalte kulturministeren før hun dro til Kina søndag.

De første dagene av ukens offisielle besøk handler om idrettssamarbeid, men onsdag skal statsråden åpne kunstneren Håkon Gullvågs utstilling i Tiajin Academy of Fine Art. Fredag er satt av til et kulturprogram, der Helleland skal besøke Nasjonalbiblioteket og Beijing Foreign Studies University, samt møte Kinas kulturminister Luo Shugang.

– Da statsminister Erna Solberg besøkte Kina, sa hun at tida ikke «var moden» for dialog om menneskerettigheter, og at det fikk komme «i neste omgang»- Så får kulturministerens besøk være «neste omgang», sier PENs Hege Newth Nouri.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland har motttat PENs brev. Hun sier via sin kommunikasjonsrådgiver i en epost at det under statsministerens besøk ble enighet om å opprette en årlig konsultasjonsmekanisme på politisk nivå i utenriksdepartementene for å drøfte alle saker av felles interesse, inkludert menneskerettigheter. Hun opplyser at norsk UD arbeider for å få et første konsultasjonsmøte over sommeren.

Etter seks år uten politisk kontakt er det nå «mange bi- og multilaterale saker» de ønsker å snakke med Kina om, sier hun.

Les også: Tror på kinesisk turistboom

– Helleland bør være konkret

– Hvis kulturministeren skal ta opp kulturarbeidernes stilling i Kina, bør hun være konkret, vise at hun kjenner saken godt, og ikke bare komme med generelle utsagn, sier Kina-forsker Harald Bøckman, som er tilknyttet London School of Economics. Slik han ser det, har det pågått en betydelig politisk tilstramming i kulturlivet i Kina de siste årene.

– Journalister og mediefolk har det absolutt vanskeligst, og partileder Xi Jinping tok seg nylig en runde i kinesiske TV- og avisredaksjonene for å få forsikringer om at de vil følge partiets linje, sider Bøckman.

– Men det er nyanser her. Bildekunstnerne i Kina har det ikke så verst, for eksempel, og under den politiske radaren har det pågått en jevnlig og nyttig kulturutveksling mellom Norge og Kina i regi av den norske ambassaden og generalkonsulatene, sier Kina-eksperten, som peker på at for eksempel bildekunstneren Håkon Gullvåg har hatt utstillinger i Kina også etter at «istiden» kom i 2010.

– Generelt syns jeg at kulturministerens besøk vitner om hvor viktig vinter-OL i Beijing i 2022 har vært som motiv for å normalisere forholdet til Norge, mener Bøckman, og peker på hvor sterkt idretten preger Hellelands besøk i Kina. Flere særforbund er representert i følget.

– Det er helt åpenbart at vinter-OL er en viktig årsak til normaliseringen. Norge har mye nyttig kunnskap og organisasjonserfaring om vinterolympiader som kineserne kan dra nytte av. Det ville nok vært pinlig for Kina om «disse små dvergene», som nordmenn i sin tid ble omtalt som av det kinesiske utenriksdepartementet, kom over fra et land de ikke hadde politisk kontakt med, og tok en masse gullmedaljer, mener Bøckman.

Mer fra Dagsavisen