Kultur

Avskyelige mennesker, klassekamp og vakker animasjon

En perfekt kalibrert blanding av smart humor. skriver Espen Svenningsen Rambøl om sin filmfavoritt for 2014. Her er hans 10 utvalgte.

1) «Guardians of the Galaxy» - 6

Marvel-studioets mest sjarmerende eventyr representerer kommersiell, amerikansk underholdningsfilm på sitt aller, aller beste! Denne space-operaen har et personlig særpreg som skiller seg markant ut: en perfekt kalibrert blanding av smart humor, velregissert action og ekte følelser, skapt med kreativ frihet av eksentrikeren Jams Gunn. En umiddelbar favoritt som gjenskaper den frydefulle gleden av å se «Star Wars IV: A New Hope» for første gang. Les anmeldelsen her.

2) «The Wolf of Wall Street» - 6

Mesterregissøren Martin Scorseses lengste film er de kjappeste tre timene du noensinne vil oppleve på kino! En elitefilm som slår verdensrekorden i voksenord, basert på selvbiografien til finansfyrsten Jordan Belfort. Uten sidestykke Scorseses morsomste film, enten du velger å se dette som en hedonistisk slapstick-komedie eller en syrlig finanskrisesatire. En hemningsløst underholdende film, om helt avskyelige mennesker! Les anmeldelsen her.

3) «Boyhood» - 6

Filmhistorien er full av severdige oppvekstskildringer, men ingen har noensinne skapt en film som dette. «Boyhood» følger hovedpersonen Mason (Ellar Coltrane) fra han er en keitete seksåring til en ung mann på atten. Vi ser ham vokse opp foran øynene våre, som en alternativ form for «time lapse»-fotografi. Tiden er relativ, og forsvinner så mye fortere enn vi aner. «Boyhood» viser oss hvorfor, på en måte vi aldri helt har opplevd maken til. Les anmeldelsen her.

4) «Gone Girl» - 6

Dette misantropiske mesterverket stadfester en gang for alle at David Fincher er en av vår tids mest begavede kynikere. Med «Gone Girl» gir han oss et iskaldt, beskt og utsøkt ondsinnet presisjonsverk basert på romanen av Gillian Flynn. En ekstremt svart komedie som obduserer kjønnsroller, berømmelse, den amerikanske medievirkeligheten og betente parforhold på en nådeløs, provokativ måte. Se den sammen med noen du hater. Les anmeldelsen her.

5) «Her» - 6

… og så over noe helt annet. Spike Jonze er en anti-Fincher. Med «Her» har han skapt en skjør, rørende, ektefølt science fiction-film om vårt forhold til teknologi, kjærlighet og troen på noe større enn oss selv. Jonze er rørende optimistisk om fremtiden vår, og i sin tro på menneskers kapasitet for godhet. Dette er en sjelden film som fungerer på alle plan: som en gripende kjærlighetshistorie, som fremtidsvisjon, som metaforisk fabel og som en varm klem. Les anmeldelsen her.

6) «Fortellingen om prinsesse Kaguya» - 6

Studio Ghiblis legendariske stormester Hayao Miyazaki har kanskje pensjonert seg, men vi får heldigvis fortsatt flere fremtidige klassikere fra denne japanske tegnefilmprodusenten. «Prinsesse Kaguya» mangler den episke bredden til Miyazakis mest kjente filmer, men er en av studioets aller vakreste animasjoner. Et minimalistisk folkeeventyr iscenesatt med kullstifter og pastellfarger, som skjuler stor følelsesmessig dybde og vanvittig mye skjønnhet. Les anmeldelsen her.

7) «The Grand Budapest Hotel» - 5

Wes Anderson serverer en smakfull dessertfilm om suave concierge extraordinaire Gustave (Ralph Fiennes), og hans vennskap med pikkoloen Zero (Tony Revolori). Et absurd, lekkert, oppfinnsomt, fjærlett, innholdsrikt og ekstremt europeisk hotellopphold med en vanvittig fornøyelig prestasjon av Ralph Fiennes. Andersons livligste og mest gjennomført underholdende film, samt trolig den av dem som undertegnede har satt størst pris på. Les anmeldelsen her.

8) «The Raid 2» - 5

Denne indonesiske råtassen er en betydelig mer ambisiøst produksjon enn forgjengeren. Et gangsterepos som gradvis bygger seg opp i intensitet, med eksplosive actionscener som tangerer det meste som er festet på film. Gareth Edwards kombinerer virtuoso kameraføring, kløktig redigering og flere av klodens dyktigste kampsportutøvere på en måte som er rent ut mesterlig. Det er øyeblikk her som vil få deg til å måpe. Les anmeldelsen her.

9) «Interstellar» - 5

Ikke helt den «2001»-triumfen vi håpet på, men jeg har aldri opplevd en film som folk er så ivrige etter å snakke om – i timevis. Christopher Nolan er på tryggest grunn mens han utforsker verdensrommets mysterier: teknisk sett er dette en helt plettfri film og til tider et overveldende angrep på sansene. Så selv om «Interstellar» er vrien og sentimental, er den fortsatt et monumentalt filmverk – som appellerer like mye til følelsene som til intellektet. Les anmeldelsen her.

10) «Snowpiercer» - 5

Tut, tut – alle om bord metaforekspressen! Sørkoreanske Bong Joon-hos første engelskspråklige film er helt på høyde med dem han har laget i hjemlandet. En allegorisk, actionfylt, dystopisk sci-fi-thriller om klassekamp, løst basert på en fransk tegneserie. «Snowpiercer» er et gullfunn for alle som setter pris på fantasifrodige fremtidsvisjoner som utforsker store ideer, politiske metaforer og filmmediets uendelige muligheter. Les anmeldelsen her.

Bubblare: «Turist», «Inside Llewyn Davis», «Vinden stiger», «Edge of Tomorrow», «Dawn of the Planet of the Apes».

Mer fra Dagsavisen