I går lanserte NRK sin nye ungdoms– og barnekanal NRK3. Men NRK er blitt kraftig kritisert fordi kanalen ikke er tilgjengelig for 500.000 av landets husstander som ikke har digitalt mottakerapparat.

Landets nest største kabeloperatør, Get, hevder NRK har nektet dem å konvertere de digitale TV-signalene. Men nå rykker kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas ut og rydder all tvil av veien:

– Vi har aldri nektet noen å formidle NRK3 analogt, sier Bjerkaas. Kringkastingssjefen mener det kan ha vært kommunikasjonssvikt mellom NRKs tekniske personell og kabelselskapene som har ført til misforståelser.

– Våre teknikere har kanskje stresset litt for mye på det som har med kvalitet å gjøre. Hvis det har vært noen misforståelser rundt dette, så beklager vi det, sier han.

Skuffet over NRK

Landets nest største kabelselskap, Get, mener dette er helt nye signaler fra Marienlyst. De tidligere beskjedene som har kommet fra NRK skal ikke ha vært til å misforstå: Kabelselskaper som har mulighet til å sende NRK3 digitalt, skal ikke gjøre kanalen tilgjengelig for analoge kunder.

Denne versjonen blir også bekreftet av Norsk Kabel-TV Forbund, som har Get og 24 andre kabelselskaper som medlemmer.

– Vi har i lengre tid hatt samtaler med NRK om distribusjonen av NRK3. De har gitt klar beskjed om at kanalen kun skal formidles digitalt i digitale kabelnett, sier forbundsleder Knut Børmer.

For Get betyr det at 250.000 av i alt 375.000 kunder ikke får se NRK3 fra dag én.

– NRK ga uttrykk for at konverteringen fra digitalt til analogt ikke ville gi god nok kvalitet på sendingene. Derfor lot vi det være, sier administrerende direktør i Get, Gunnar Evensen.

Get-sjefen reagerer på at NRK forsøker å legge ansvaret over på kabeloperatørene.

– Klart jeg er veldig skuffet over en slik framstilling. Vi har hele tiden hatt et ønske om å gjøre NRK3 tilgjengelig for alle våre kunder, både digitalt og analogt, sier Gunnar Evensen.

Vil sende til alle

Etter kontrabeskjeden fra NRK i går, har Get nå bestemt seg for å utrede hva det vil koste å distribuere NRK3 også analogt. Hvis konverteringen lar seg gjennomføre uten store tekniske problemer, vil Get forsøke å finne plass til NRK3 blant de 18 kanalene i den analoge kanalpakken.

– Vi har et begrenset antall plasser igjen til analog distribusjon, men vi vil se om vi finner rom for NRK3, sier Get-sjefen.

Søndag begynner siste runde med den prisbelønte mafiaserien Sopranos på NRK3. De som vil få med seg seriepremieren, må enten skaffe seg digital dekoder eller vente til reprisen i NRK2 neste fredag. Det vil trolig ta flere uker før NRK3 kan bli innlemmet i Gets analoge programtilbud.

– Vi er opptatt av at kundene skal ha en reell valgmulighet i lang tid framover, og vil derfor ikke slukke de analoge sendingene før 2020, sier Evensen i Get.

Konkurrenten Canal Digital har ingen planer om å gjøre NRK3 tilgjengelig for abonnenter som ikke har skaffet seg digital-TV. Med sine 400.000 kabelkunder er Canal Digitalt størst i landet. 300.000 av kundene har ennå ikke gått over til digital-TV.

– Overgangen til digital-TV vil bli vanskeliggjort hvis vi bygger ut det analoge tilbudet nå, sier Canal Digital-sjef Svein Erik Davidsen.