Kultur

Ap med kunstner- og presseløft

Ap plusser kraftig på kultur- og mediebudsjettet. Det kan bli flertall i Stortinget for et løft både for kunstnerøkonomi og pressestøtte.

Det sier Aps kulturpolitiske talsperson, Anette Trettebergstuen, til Dagsavisen. Hun er fraksjonsleder for Ap i familie- og kulturkomiteen, som behandler regjeringens forslag til statsbudsjett.

– Mitt bestemte inntrykk nå, er at det ligger an til et flertall for å styrke kunstnerøkonomien. Det samme gjelder pressestøtten, som vi i Ap vil øke med 33 millioner, sier Trettebergstuen til Dagsavisen.

Plusser på

Utgangspunktet for forhandlingene i komiteen er opposisjonens alternative budsjetter, der de redegjør for hvordan de ville brukt pengene. Flere av opposisjonspartiene, som KrF og Venstre, vil i likhet med Ap gå inn for å styrke særlig kunstnerøkonomien og pressestøtten. Fredag 24. november legger Ap fram sitt alternative statsbudsjett. Tallene for kultur og medier er allerede klare, og de viser at Ap er villig til å bruke en halv milliard mer på kultur enn kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) og hennes regjering. Og mens det vakte oppsikt at kulturministeren i år vil kutte 25,7 millioner i produksjonsstøtten til avisene, vil Ap plusse på samme post med 33 millioner. Det er likevel ikke gitt at det er denne summen det til slutt kan bli flertall for i Stortinget.

Kulturambisjoner

– Den store forskjellen på oss og regjeringen, er jo at vi faktisk prioriterer kultur, hevder Anette Trettebergstuen overfor Dagsavisen.

– Vi har faktisk ambisjoner på dette feltet, og det kan sees som en tydelig prioritering i vårt alternative budsjett, sier hun.

– I år vil vi gjerne styrke de områdene vi mener det trengs mest. Vi satser særlig på kunstnerøkonomien, sier Trettebergstuen, som viser til at de vil styrke kunstnerstipendene med 20 millioner mer enn det regjeringen foreslår.

– Men også Kulturfondet, som er en stor «utdeler» innen kunst og kultur, vil vi styrke med 40 millioner, sier Trettebergstuen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

En halv milliard

Ap vil også styrke Den kulturelle skolesekken og Den kulturelle spaserstokken i sitt budsjettforslag.

– Dette er typiske universelle ordninger som kan bidra til at folk flest over hele landet får mer tilgang til kultur. Nå vil vi prioritere hele landet, sier Trettebergstuen.

– Samlet sett vil vi bevilge en halv milliard mer til kulturen, og det betyr at vi er godt i rute med å trappe opp til målet vårt: Nemlig at en prosent av statsbudsjettet skal til kultur. Nå har vi en regjering som på femte året neglisjerer kulturen. Kulturlivet har ikke råd til disse lave ambisjonene i lengden, mener Aps kulturpolitiske talskvinne.

Etter planen skal familie- og kulturkomiteen avgi sin innstilling 7. desember.

Debatt: Kunstens verdi og egenverdi

Mer fra Dagsavisen