POP

The Last Hurrah!!

«The Beauty Of Fake»

Rune Grammofon

HP Gundersens The Last Hurrah! lagde det beste albumet i Norge i forfjor med «Spiritual Non-Believers», og vakte også fortjent internasjonal oppsikt. Gundersen er beryktet for å bare spille inn ett album med de fleste bandene han finner på, men har heldigvis slått seg til ro lenge nok til å lage det andre med The Last Hurrah! Som fortsetter der den første slapp, og går enda lenger ut i tid og rom.

«The Beauty Of Fake» begynner med Gundersens karakteristiske spesialstemte form for gitardroning, før sangeren Heidi «Goodbye» Torsvik kommer inn og synger den første av en rekke søte, smektende sanger. Disse to elementene smelter sammen til en enhet på hele albumet, det strålende gitarspillet, de skinnende sangene. Igjen handler The Last Hurrah! om musikk som går sine egne veier, utenom fastsatte strukturer. Det høres rart ut i teorien, men det er så pent og fengende å høre på at det nesten ikke er sant.

Ni låter er ført opp på plateomslaget, men plata har bare ett «spor», som spiller sammenhengende i litt over en halvtime. Det er best sånn. «The Beauty Of Fake» blir en sangsyklus, en følelse av eventyrlysten reise, med både vestlige og østlige klanger, som virkelig interkontinental popmusikk. Det som før var klart inspirert av americana er nå blitt verdensmusikk. Her er mye flott spill, først og fremst på den nevnte gitaren, men instrumenteringen spenner fra kinesisk guzheng til norsk hardingfele. Det høres godt at The Last Hurrah! er blitt et mer fast band siden sist. De kan til og med tillate seg å jamme i noen minutter innimellom uten at det blir unødvendig.

Det nye albumet har ikke det samme formidable overraskelsesmomentet som forrige gang. Det tar utgangspunkt i de samme ideene som på «Spiritual Non-Believers», men de blir utført med nye stilistiske finesser, stilige detaljer og forførende melodier som likevel gjør «The Beauty Of Fake» til mer enn bare en gjentakelse av en stor suksess. Kan vi håpe på at HP Gundersen for første gang i sin lange karriere kommer til å lage tre plater med samme band?