Kultur

Aki vil redde verden

Aki Kaurismäki viste Berlin hvor skapet skal stå da han kom til filmfestivalen med «The Other Side Of Hope», en underfundig film om et Europa i krise.

Bilde 1 av 2

BERLIN (Dagsavisen): – Min kone liker søtsaker, kunne en smilende Aki Kaurismäki fortelle en fullsatt pressekonferanse, og minnet om at det var valentinsdag.

Han hadde mange grunner til å smile, men mest av alt for en film som fikk stående applaus og er en av filmfestivalen i Berlins mest forhåndssolgte filmer, blant annet til Norge. Det er også hans andre i den såkalte havnetrilogien som startet med «Le Havre» i 2011.

– Jeg er ekstremt lat av natur, så gjennom å pålegge meg selv en trilogi blir jeg nødt til å arbeide. Men det heter ikke havnetrilogien lenger, nå er det en flyktningtrilogi, og jeg håper den siste filmen blir en lykkelig komedie, sier Kaurismäki på sitt eget lakoniske vis.

Les også: Klart for bjørnejakt i Berlin

Merkel

En pressekonferanse med Finlands «enfant terrible» og regissøren av filmer som «Mannen uten minne», «Driftende skyer» og Leningrad Cowboys-filmene blir aldri A4. Man kan regne med en sang, en finsk tango med malmfull røst fra hans faste produsent Sakari Kuosmanen, og man kan regne med replikker som man aldri vet om man skal tro på eller ikke. Men på ett punkt er finnenes Gullbjørn-kandidat ikke til å misforstå.

– Gjennom det siste århundret ble Europa støpt sammen til en slags demokratisk enhet, som nå i løpet av bare ti år er smadret. Vår felles kultur er blitt redusert til et tynt lag med støv, og Tysklands forbundskansler Angela Merkel er den eneste som ser ut til å fornemme at det som foregår nå fører oss mot avgrunnen, sier han, og har derfor laget en film om en syrisk flyktning fra Aleppo som ankommer Finland og finner ut at han ikke er like velkommen som han har drømt om.

Han velger å bli en illegal flyktning i et på mange vis svært kaldt land mens han drømmer om en bedre framtid, en tematikk Kaurismäki har berørt i flere av sine filmer.

– Alle behøver drømmer, jeg har det også. Jeg vil endre det finske folk. Da det plutselig kom 30.000 flyktninger til Finland, gikk finske ungdommer til krig, og det minner meg om det som skjedde for over 60 år siden. Holdningene finnene har til flyktninger i Finland er virkelig horrible, og jeg er sjokkert over at også enkelte i mitt eget miljø viser de samme trekkene, sier han, før han setter en journalist som ber han kommentere islamiseringen av Europa på plass.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Redde verden

– Hør nå, det er som i fotball. Island kommer ikke til å erobre Europa selv om de kom langt i EM. Ser man på den mentale tilstanden til Europa i dag, har vi like mange flyktninger som etter andre verdenskrig. Da hjalp vi dem, i dag jager vi dem, hvor i helvete er det blitt av humanismen! Jeg kan ikke se noen islamisering av Europa, dette er en innvandring vi trenger, sier han, og siterer Jean Renoirs klassiske film «La Grande Illusion».

– Med den ville Renoir stanse andre verdenskrig, og sa siden at det var hans store skuffelse at han ikke klarte det. Jeg er ekstremt beskjeden, så jeg vil ikke bare endre mitt publikum, jeg vil endre verden. Men siden mine manipulative evner er begrenset må jeg nok nøye meg med å endre Europa. Først tar vi Europa, og så tar vi Asia. Jeg lager ikke så gode filmer som Renoir, men de tre personene jeg kanskje kan lokke til å se denne filmen vil se at forakten for de andre er en realitet vi må ta innover oss. Vi lager lover som skjuler kriminaliteten bak lovene, og i morgen kan vi alle ende som flyktninger, sier han og ser på hovedrolleinnehaver Sherwan Haji, som selv kom til Finland som flyktning og havnet under Kaurismäkis vinger.

Regissøren selv har for øvrig en egen metode med skuespillere, flyktninger eller ikke, kan han røpe under et tykt lag ironi.

– Ikke flytt på dem for mye, og ikke la dem veive med armene som en vindmølle, så går det bra. Jeg leter selvsagt kun etter vakre ansikter, for kameraet er både fiende og venn, avhengig av om skuespilleren foran kamera er god eller ikke.

Mer fra Dagsavisen