Kultur

Kirkemusikkfestivalen avlyser alt

Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival avlyser alle konserter på grunn av koronaviruset.

Saken er oppdatert.

– Vi avlyser selvsagt hele festivalen.Jeg er lei for å skuffe utøverne og publikum, men dette er selvfølgelig det eneste riktige å gjøre nå, sier Bente Johnsrud til Dagsavisen. Hun er sjef for Oslo Internasjonale Musikkfestival, som i år skulle arrangeres fra 13. til 23. mars, og dessuten feire sitt 20-årsjubileum. Johnsrud sier hun har fulgt koronautviklingen tett i flere uker.
–  Kanskje har jeg fulgt dette ekstra tett, siden jeg er gift med en som jobber i helsevesenet. De siste dagene har utviklingen eskalert kraftig, sier hun.

Utøvere fra Italia

Det er over en uke siden hun avlyste en gruppe utøvere fra det hardt koronarammede Italia. De kom altså aldri. Denne uka stoppet også Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival resten av billettsalget, for å begrense antall publikum. Vanligvis er det rundt 15.000 mennesker som besøker Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival hvert år, mens det pleier å være rundt 1000 utøvere fra inn- og utland: Korsangere, musikere, komponister og dirigenter. Jonhsrud hadde også på forhånd avlyst alle sosiale aktiviteter.Nå ryker også konsertene.

Rakk aldri å komme

Beslutningen om å avlyse festivalens åpningshelg ble tatt onsdag. «Etter de siste kravene fra Oslo kommune i forbindelse med det eskalerende utbruddet av koronaviruset har vi i dag (11.03.20) blitt tvunget til å avlyse årets åpningskonsert i Oslo domkirke fredag 13. mars», skrev festivalledelsen på sine hjemmesider.
Den store åpningskonserten skulle foregå i Oslo domkirke fredag kveld, og var helt utsolgt. Der skulle det franske ensemblet Le Cercle de l'Harmonie og det estiske koret Estonian Philharmonic Chamber Choir framføre Beethovens mesterverk «Missa Solemnis». Det estiske koret rakk å komme til Oslo denne uka, men ble sendt hjem etter en prøve, ifølge Johnsrud. De franske utøverne rakk aldri å komme. Beslutningen om å avlyse festivalen helt ble tatt torsdag. Oslo domkirke er stengt inntil videre, siden Oslo kommune nå forbyr alle arrangementer med mer enn 50 deltakere.Også de andre festivalkirkene er stengt for konserter.

Mer fra Dagsavisen