Kultur

Ny klubb på historisk grunn

20. januar åpner den nye Klubben, der Club 7 og Sardine’s holdt til i gamle dager. Nå er de første konsertene klare.

Bilde 1 av 2

Røverstaden heter stedet, etter et gammelt område i Vika med et litt tvilsomt rykte. Her kommer et stort nytt kulturhus med kunst, film, mat og drikke. Og konsertscenen Klubben – som altså er det samme stedet i Munkedamsveien som Club 7 flyttet inn i på 70-tallet, og Sardine’s fulgte etter på 80-tallet. Like ved Oslo Konserthus, som i dag driver det nye stedet. Det har ikke vært faste musikkaktiviteter i det samme lokalet siden Sardine’s stengte i 1989, etter konserter med legender som Miles Davis og Red Hot Chili Peppers. Klubben har en kapasitet på 800 mennesker.

Trekker linjer

Første konsert er med gruppa Chipahua 20. januar. Søstrene Inger Lise Rypdal og Maj Britt Andersen er fortsatt i spissen for det store soul- og rhythm and blues-kollektivet, med en rekke andre av byens mest fremragende musikere. Chipahua var et slags husband i glansdagene til Club 7. Trådene til gamle Sardine’s trekkes med gruppa Femi Gange, gjengangere der i gården på slutten av 80-tallet, som nå er tilbake 3. mars.

– Vi er ute etter litt av den vibben som Club 7 og Sardine’s hadde. At alt skal være mulig. Vi har rock, jazz, musikk for barn og ungdom, sier bookingansvarlig Pelle Neraasen. Han forteller at det kommer til å bli konserter på Klubben så ofte som tilbudet av artister tillater det, både internasjonale navn på et passende nivå, og nye lovende norske.

Gammel klubbfølelse

Sammen med Cosmopolite feirer også flere klubber i Oslo store jubileer denne høsten. John Dee ble nettopp 20 år, og Parkteatret har fylt 15. Vi er inne i en av tidenes største konsertuker i Oslo, med Madness, The National, Jason Isbell, Savage Rose, The Waterboys og The Residents, som fyller disse lokalene. Er det publikum nok til enda en klubb i byen?

– Ja, det er det. Dette er et sted som gir den gode, gamle klubbfølelsen, ned i en kjeller, der er det lavt under taket, litt røft, med en historisk bakgrunn. Oslo har ikke noe sånt, mener Neraasen.

Variert program

Resten av det foreløpige programmet understreker mangfoldet. 26. januar kommer Bugge Wesseltoft i ny trio med Dan Berglund og Magnus Öström, som spilte i Esbjörn Svenssons trio fram til hans død i 2008. Det blir rock med Spidergawd 27. januar, og barneshow med Bare Egil og Aslag Guttormsgaard dagen etter.

Gruppa Broen gjør sin første konsert i Oslo siden utgivelsen av deres kritikerroste nye album, 7. februar. 9. mars er det klart for jazzgruppa Rohey. Lokalene skal også brukes i forbindelse med Spellemannprisen i Oslo Konserthus 25. februar.

Mer fra Dagsavisen