Kultur

Litterær inspirasjon til reisen

Vet du ikke hva du skal gi i julegave? Gi litt reiseinspirasjon, da vel. Her får du dessuten forfatternes beste reisetips.

Bilde 1 av 5

Anita Løvland

«Turguide til La Gomera»

Anita og mannen Birger Løvland har skrevet en rekke turbøker til populære sydendestinasjoner. I høst kom det en egen bok om 35 flotte fotturer på La Gomera, en av de minste Kanariøyene, smed et imponerende nett av stier.

1. Arure – Valle Gran Rey

Fra landsbyen Arure på høydedraget nord for den store dalen Valle Gran Rey på sørvestsiden av øya, følges en gammel ferdselsvei langs ryggen La Mérica ned til kysten. Turen er bare 7–8 kilometer lang og byr på fantastisk utsikt i alle retninger. Stien ned siden til dalbunnen viser gamle dagers utrolige veibyggerkunst.

2. Gran Ruta Circular Garajonay

Garajonay er med 1487 meter det høyeste punktet på La Gomera, omgitt av nasjonalparken Bosque del Cedro, med sin eviggrønne laurbærskog. Denne 16 kilometer lange rundturen er en god dagstur, meget bra skiltet. Både skog og åpent terreng med panoramaskuer.

3. Roque de Agando – San Sebastián

På dagstur fra Los Cristianos på Tenerife kan du rekke denne utsiktsturen mellom første og siste båt, ved å ta buss eller drosje til Degollada de Peraza eller Roque de Agando. Du følger så GR-131, den gamle ferdselsveien tvers over øya, ned til San Sebastián, etter henholdsvis 10 eller 14 km på god sti.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Anne-Lise von der Fehr

«Drømmen om den engelske landsbygda»

Les om femti steder av typen som du kan se i «Downton Abbey» og «Med hjartet på rette staden». Perlene ligger innenfor drøye to timers bilkjøring fra flyplassene Heathrow, Gatwick, Stansted og Manchester.

1. The Fox Goes Free

Er en sjarmerende pub på landet sør i England. Her ble den engelske kvinnebevegelsen The Women’s Institute etablert under første verdenskrig i 1915 og kong Vilhelm den tredje drakk øl da han var på jakt i området. Den om lag 400 år gamle puben ligger i bitte lille Singleton, har en sjarmerende «beer garden», noen få gjesterom og meget god mat. Ikke langt fra Goodwood Racecourse.

2. Stow-on-the-wold

Er en levende liten markedsby midt i idylliske Cotswolds. Byen har markedsplass, små butikker og Tea Rooms, der de serverer Afternoon Tea. Englands eldste vertshus The Porch House kan dateres til år 947. I dag er det et moderne, levende vertshus med sjarmerende rom, knirkegulv, åpne peiser og god mat. Er du i området må du også besøke fantastiske Blenheim Palace.

3. Thornton Watlass Hall

Er hjemmet til en ekte baronett nær Yorkshire Dales nasjonalpark. Et eldorado for turgåere og syklister på smale landsbyveier og gamle grusstier over heier, langs steingjerder og beitende sauer – gjerne fra pub til pub. Thornton Watlass Hall tar imot bed & breakfast-gjester i familiens egne stuer, bibliotek og gjesterom. Godset figurerte som hjemmet til Lord Ashfordly i TV-serien «Med hjartet på rette staden».

Erle Marie Sørheim

«Berlin. 100 unike opplevelser»

Supre innsidetips til Europas mest kreative by.

1. Julemarkeder

Berlin har mange flotte julemarkeder. Et av de fineste befinner seg på Gendarmenmarkt, Berlins fineste plass, med to kirker og et konserthus. Markedet puster liv i gamle håndverkstradisjoner. Etterpå kan du vandre nedover paradegata Unter den Linden, som er lyssatt av en 60 kilometer lang lyskjede. Stråler gjør også markedet utenfor Schloss Charlottenburg i vest. Området er lyst opp på romantisk og kunstverdig vis. Kjøp glühwein og titt på de mange forseggjorte bodene som selger kunsthåndverk, julekaker, julepynt og mye mer.

2. Spis godt!

Berlin er en av Vest-Europas rimeligste storbyer, så nyt et herremåltid til prisen av noe helt ordinært i Norge. I gallerigaten Auguststraße ligger en gammel jødisk pikeskole som nå er omgjort til gallerier og en herlig enstjerners Michelin restaurant, Pauly Saal. Maten er franskinspirert, men med lokale, tyske råvarer. En fireretters koster 68 euro, mens en to retters lunsj ligger på 34 euro. www.paulysaal.com

3. Nikolaiviertel

Ved Alexanderplatz ligger en av Berlins eldste bydeler, Nikolaiviertel. Berlins eldste bygning, Nikolaikirche, utgjør det naturlige sentrum, og er verd et besøk, men det aller fineste er å vandre rundt i fotgjengersonen og titte inn i små, originale butikker. Etterpå kan man ta en øl på Brauhaus Georgbraeu, som brygger sitt eget øl. Få også med deg en utstilling i rokokko-palasset Ephraim Palast, «Berlins skjønneste hjørne».

Kari Brænne

«Himmelfall»

Den perfekte reisekamerat på den transsibirske jernbanen! Eller en flytur til St. Petersburg. Boka handler om den «absolutt oppriktige og utrolige historien om den siste russiske tsarens datters flukt og skjebne».

1. Sankt Petersburg

Det er en opplevelse bare å vandre i gatene og langs kanalene. Vinterpalasset er vel verdt et besøk. Det er enormt, og man kan bruke en hel dag her! Jusopov-palasset er litt mindre, det var her Rasputin ble myrdet. Svært livaktige voksfigurer viser hans siste timer. Jeg anbefaler også Tsarskoje Selo, litt utenfor byen, der du finner det praktfulle, nyrestaurerte Katarinapalasset. Og Aleksanderpalasset, hjemmet til den siste tsarfamilien. For tida er det stengt for restaurering, men i de to slottsparkene er det flere flotte paviljonger og en barneøy med tsarbarnas lekehus.

2. Den transsibirske Jernbanen fra Moskva til Vladivostok

Verdens lengste togreise! Denne ruten har langt færre turister enn ruten til Kina. Flere byer er vakre og verdt et besøk. Selv fulgte jeg tsarfamiliens rute i fangenskap til Tobolsk og Jekaterinburg. I Ural og den vestlige delen av Sibir er det mye skog, og utenfor byene er det som å reise flere tiår tilbake i tid. Mange bor fortsatt i små tømmerhus og henter vann i en pumpe. Etter Bajkalsjøen blir landskapene stadig goldere, men også svært vakre.

3. Vladivostok

Byen kan minne om San Francisco, der den ligger på høydene og i skråningene rundt flere havner. Lyset er svært vakkert og havet er veldig blått. Art nouveau-arkitektur preger bykjernen.

Joar Hoel Larsen

«India»

Verdens snart mest folkerike land har byr på nesten like mange heftige inntrykk. Få litt orden i kaoset og mye innsikt med tidligere NRK-korrespondentens personlige og kunnskapsmettede portrett av landet.

1. Kashmir

Byr på fascinerende opplevelser både i den sterkt bevoktede hovedstaden Srinagar ved Pakistangrensen i vest, og det nærmest folketomme buddhistdominerte Ladakh mot Kina/Tibet i øst. Kashmir er betakende vakkert, ved foten av Himalaya med tradisjon og historie, religion og natur i en politisk ikke altfor skjønn, men totalt sett uimotståelig, forening.

2. Kerala

Staten i sørvest er annerledesdelstaten i India. Med nydelige strender og deilig, palmer, med et sterkere innslag av kristen og kommunister enn noe annet sted i India. Det ligger så langt sør, at klimaet er behagelig og maten tropisk – men alt er likevel indisk.

3. Darjeeling

I det tidligere kongedømmet Sikkim i det nordøstlige India, nær grensen til Nepal og Bhutan, ligger Darjeeling i 2000 meters høyde. Britene gjorde den lille landsbyen til en hill station, et svalere oppholdssted om sommeren for overopphetede kolonitjenestemenn i Calcutta, som verdensbyen ved Bengalbukta het den gang den var hovedstad. I Darjeeling dyrkes verdens beste te. Å være med på innhøsting, og ikke minst prøvesmaking, er en opplevelse av de sjeldne. På en god dag har man dessuten utsikt til Mount Everest!

Mimir Kristjánsson

«Frihet, likhet, Island»

En hysterisk morsom saga om en mann og et land i krise, og et must i bagasjen på en tur på vulkanøya.

1. Sundhöll Reykjavíkur

Før den blå lagunen var Sundhöll Reykjavíkur. Denne gamle perlen av en svømmehall sto ferdig i 1937 og ligger midt i Reykjavík sentrum, like bak Hallgrímskirkja. En staselig art deco bygning med uforglemmelige garderober, som må oppleves. Rolige basseng innendørs, heita pottír på taket ute.

2. Vestmannaeyjar

Øygruppen Vestmannaeyjar, utenfor sørkysten, er som et lite Island i miniatyr. På Heimaey, den eneste bebodde av øyene, rager vulkanen Eldfell over de 4500 innbyggerne. Ta turen opp til toppen, og nyt utsikten over en øy der de færreste skulle tru at nokon kunne bu – selv på Island. Som bonus er vulkanfjellet fortsatt varmt, en påminnelse om de voldsomme kreftene som var i sving her under vulkanutbruddet i 1973.

3. Gljúfrasteinn

Island er ikke bare natur, men også kultur. Islands nasjonalskald Halldór Laxness er den største av de moderne islandske forfatterne. Bøkene hans, som «Islands klokke», «Sin egen herre» og «Brekkukotkrønike» er gode følgesvenner på en tur til sagaøya. Hjemmet hans ligger tjue minutters kjøring utenfor Reykjavík, på veien til Thingvellir og Geysir. Gljúfrasteinn er en flott gammel steinbygning, som er etterlatt akkurat slik det sto da Laxness døde i 1998. Det er også forfatterens nydelige Jaguar, som står parkert utenfor!

Mer fra Dagsavisen