Kultur

Nei til aktivitetssonene

Innføring av aktivitetssoner i ny kommuneplan for Oslo betyr i realiteten at markagrensen flyttes – innenfra! Og det uten full reguleringsbehandling med innsyn i prosess og avveiing av interessene.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Bystyret selv står nå i fare for å bygge ned de nære markaområdene med gammel kulturskog ved avsetting av områder langs byggesonen til «aktivitetssoner» ved vedtakelsen av Kommuneplan Oslo 2015 – mot 2030. Aktivitetssonene utgjør et belte av 35 områder på ca 1 km av nærnaturen innover i skogen rundt så godt som hele byen! Dette er i realiteten å flytte markasonen innover! Sonene er tegnet uten hensyn til registrerte naturverdier eller områder med spesielle opplevelsesverdier, enten disse er registrert og kartfestet av kommunen selv eller Naturvernforbundet. Det aller meste av aktivitetssonene er «hundremeterskog» for bydelene som ligger inntil marka og brukes av folk flest, barnehager og skolene. Hittil har det vært fri og åpen adgang til Marka langs hele markagrensen. Med aktivitetssonene vil friluftslivet kun bli tilkjent «korridorer» gjennom sonene og inn til den virkelige Marka. Og nærmarka overlates til anleggskrevende aktiviteter.

Marka er byens store fortrinn og ressurs for befolkningens utfoldelse og idrettsaktiviteter, rekreasjon og folkehelse, natur og opplevelser. Men presset på Marka er stort. Ikke bare utbyggingsinteresser for boliger, men også skogen som næringsvei og skogsdriften kan komme i konflikt med idretts- og friluftsinteressene. Etter hvert er det blitt slik at «industriskogen» som nå utgjør ca. 85 % av skogsområdene, truer naturskogen og områder med opplevelsesnavnet «eventyrskogen». Av den gamle naturskogen er bare en tredjedel tilbake og resten står i fare for å gå tapt. Å redde naturskogen er like viktig for å redde biologisk mangfold som å redde oppholdssteder for truede salamandere i utbyggingsområder. Det er konflikt mellom Idrettsforbundet og utbyggingsinteresser og friluftslivet etter at det ble varslet ønske om å frede de gamle skogsområdene, noe som ble tydeliggjort i vinter. Og aktivitetssonene tilslører dette. Ved Trollvann på Grefsenkollen ligger rester av naturskogen tilbake, et lite skogsområde som kan by på både kunnskap om skogen slik den var og spennende opplevelser for både barn og voksne. Dette kan bli borte ved aktivitetssonene.

Marka er stor nok for alle brukerinteressene, både skogsdrift, organisert idrettsliv og friluftslivet. Utbygging i marka – selv til de beste formål – må vurderes grundig slik at man ikke bygger ned uerstattelige kvalitets- og skogsområder. Oslo-regionen får i årene som kommer en massiv befolkningsøkning med ytterligere økt press på naturarealene og bruken av marka. Vi må ikke stå i skade for å foreta en «bit-for-bit-utbygging og nedbygging av uerstattelige verdier.

Presset på Marka er stort. Krf vil ha ut aktivitetssonene fra kommuneplanen.

Mer fra: Kultur