Kultur

Ferievettreglene

… for å holde ut februar.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Legg ut på langtur, selv om du ikke har trening. Du trenger det, og har både tid, råd og mulighet til det. Hvis du virkelig vil! Er det ikke pengene det står på, reiser du på en luksusferie til Karibia, og slikker så mye sol at du til og med tør å bestille en norgesferie i sommer. Ellers skaffer du deg en billig flybillett til Bangkok, og flytter inn i ei lita strandhytte på Koh Samet, en to-tre times busstur mot sør, og oppdager at verden faktisk fint kan klare seg uten deg. I alle fall en liten stund.

Meld fra hvor du går. Men ikke hele tida. La nå den fordømte mobilen ligge, du trenger ikke dele absolutt alle paraplydrinkene, solnedgangene – eller pudderfjonge skisporene. Skjerp sansene, ikke bildeskarpheten. Virkeligheten ruler! Dessuten gjør bildene dine skikkelig vondt for oss som fortsatt holder det gående på snørreføre i februar.

Vis respekt for været og værmeldingene. Røm nå! Is er til for å holde mojitoen din kald. Eller kle på deg, og kom deg opp på fjellet, der snø og is fortsatt er forbundet med noe fint.

Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ha alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever. Det vil si rødvin, gode, gammeldagse papirbøker, stearinlys og en hyggelig kompanjong, eventuelt et knippe morsomme venner. Alternativt kan du laste ned appen til booking.com, og vips får du opp de deiligste hotellene i mange mils omkrets. Om du plutselig vil slippe å grave ut hytta, hogge ved, smelte vann og fryse rumpa av deg på utedoen.

Lytt til erfarne feriefolk! Dags­avisens reisesider bugner av herlig reiseinspirasjon. Vi vet akkurat hvor du bør dra, akkurat nå.

Bruk kart og kompass, og finn ut hvor du skal reise neste gang. Ingenting er så inspirerende og forlokkende som et godt, gammeldags papirkart. Vi er så vant til å tenke én destinasjon når vi skal ut å reise. Men er det ikke på tide å gå for en skikkelig rundreise igjen? Ring inn stedene du har drømt om, og oppdag nye underveis. Bruk de kjipe, mørke kveldene til å legge opp en spennende norgesturné, eller utforsk Europa. Avstandene er jo, for nordmenn, forlokkende små, på kontinentet. Fly ned til én by, ta tog, buss eller leiebil til neste, og fly hjem fra en annen. Hva med å snirkle deg fra jazzbulene i Krakow nedover til basarene i Istanbul? Eller coachsurfe fra Berlin til Barcelona? Sykle småbylangs rundt Sørlandet?

Reis ikke alene. Inviter med venner og familie! Ferien er best når alle har det bra. Når far får noen å se fotball sammen med, ungene flyr inn og ut med egne lekekamerater, og mor har noen å skravle med. Del på matlaging, oppvask og utgifter – og sørg for litt tid på egen hånd. Tunferie er topp – alle har hver sin hytte/telt/villa/rom, og så spiser vi litt og gjør vi morsomme ting sammen.

Vend i tide – det er ingen skam å snu. Nei, du MÅ ikke ha en hel uke på den 50 kvadratmeter store hytta uten vann og strøm, sammen med svigers i vinterferien. Og du MÅ ikke tilbringe halve ferien i tissetrengt kø i Legoland, Hunderfossen og Tivoli i sommer. Dessuten finnes det svømmebasseng og badeland i Norge også, så du MÅ ikke betale 40.000 for en uke ved bassengkanten i Syden.

Spar på kreftene og spa deg ned i tide. Avlys treningskamper, bursdager og kjøkkenfornyelse, send ungene til bestemor, og stikk av på spa! Før du er så sliten at du ikke orker å tenke tanken engang. Aaahhhh!

Mer fra: Kultur