Bøker

2015 blir det store Lindgren-året

Interessen for Astrid Lindgrens liv og litteratur har aldri vært større. I morgen starter den store tv-serien «Astrid», og gjennom året kommer det en rekke nye bøker av og om Astrid Lindgren.

- Astrid Lindgren står sterkt både i Sverige og Norge. Interessen for store klassiske forfattere pleier gå i bølger. Men man vender alltid tilbake til Astrid Lindgren, fastslår Birgit Christensen, direktør for barne- og ungdomslitteratur hos Cappelen Damm.

I 2015 skal Cappelen Damm gi ut to biografier, en brevsamling og en serie nyoversettelser av Astrid Lindgren.

I morgen viser NRK første episode av SVTs store dokumentarfilm «Astrid».

«Jeg konstaterer at det er veldig mye Astrid Lindgren nå. Det er kanskje fordi det nå er gått et drøyt tiår siden hun døde. Det er passende lang tid til at vi nå kan se på Astrid Lindgren med ny nysgjerrighet», sa filmskaper Kristina Lindstrøm til Dagsavisen, ved premieren på dokumentarfilmen i Sverige før jul.

 

Dagbøkene

I arbeidet med filmen fikk Lindstrøm blant annet tilgang til dagbøkene Astrid Lindgren førte under krigen. Materialet utgjorde 17 notatbøker, som ikke tidligere er publisert, og som i vår skal utgis både i Sverige og i Norge.

Krigsdagbøkene var blant bakgrunnsmaterialet også for danske Jens Andersens store Astrid Lindgren-biografi, som ble utgitt i høst i Danmark, og utgis på svensk nå i januar. Til høsten kommer den også i norsk oversettelse på Cappelen Damm.

 

Brevperler

I filmen «Astrid» møter vi også Sara Schwardt, som gjennom 30 år førte en unik brevveksling med Astrid Lindgren. Denne ble utgitt i bokform i Sverige i 2012, og kommer på norsk i vår.

- Astrid Lindgrens brev ble donert til det svenske nasjonalbiblioteket, der de ble systematisert. Der ble denne skatten oppdaget: Brevvekslingen mellom Astrid Lindgren og en ung jente, som slet hjemme og hadde et vanskelig forhold til sine foreldre, forteller William Heinesen, direktør i Heinesen Forlag, som gir ut brevboken i Norge.

- Lindgren gikk i dialog med denne jenta, uten å moralisere. Lindgren ville lære om hvordan det er å være et sårbart og utsatt barn. Å lese disse brevene bekrefter og forsterker Astrid Lindgrens medmenneskelighet. Hun lyttet virkelig til barna. Og brevvekslingen påvirket innholdet i «Brødrene Løvehjerte», sier Heinesen.

 

70 år med Pippi

I år er det dessuten 70 år siden den førte boka om Pippi Langstrømpe kom ut. Pippi-jubileet markeres med nyoversettelser av bøkene på Cappelen Damm.

- Pippi feirer 70 år og er fortsatt en relevant figur. Men de norske oversettelsene er ikke like tidsmessige. Jubileet er en god anledning til å gi Pippi den norske språkdrakten hun fortjener, sier Kristian Baardsen, redaktør for barne- og ungdomslitteratur hos Cappelen Damm.

I løpet av våren utgir forlaget også en nyskrevet biografi for barn om Astrid Lindgren.

 

 

Astrid Lindgren i 2015

«Krigsdagbøker 1939-45» av Astrid Lindgren (Cappelen Damm). Lindgren førte dagbok gjennom hele andre verdenskrig, før hun debuterte som forfatter. Dagbøkene blir en personlig skildring av hvordan dramatiske verdenshendelser påvirker et hverdagsliv. Utgis på norsk i april/mai.

«Jeg legger brevene dine under madrassen: En brevveksling 1971-2002» av Astrid Lindgren og Sara Schwardt (Heinesen Forlag). Som 12-åring i 1971 skrev Sara Schwardt brev til Astrid Lindgren, noe som utviklet seg til en 30-årig brevveksling. Utgis på norsk i mars.

«Astrid Lindgren» av Agnes-Margrethe Bjorvand og Lisa Aiato. Ny faktabok for barn og unge om Lindgrens liv og litteratur, skrevet av Lindgren-forsker, med prisbelønt illustratør. Utgis i mars.

«Pippi Langstrømpe» / «Pippi Langstrømpe går om bord». Nye oversettelser av Astrid Lindgrens klassiske Pippi-bøker. Oversettelsene gjøres av Astrid Lindgren-forsker Agnes-Margrethe Bjorvand. Ny oversettelse av den tredje Pippi-boka, «Pippi går til sjøs» kommer ut i høst.

«Denne dag, et liv. En Astrid Lindgren-biografi» av Jens Andersen. Dansk forfatter og journalist kom med omfattende Lindgren-biografi i høst, til strålende kritikker inkludert her i Dagsavisen. Kommer i norsk oversettelse til høsten.

«Astrid» - 3 x 60 minutters dokumentarfilm, lagd for svensk TV. Regissert av Kristina Lindstrøm, medregissør på SVTs store dokumentarfilm om Olof Palme i 2012. «Astrid» gikk på svensk TV i jule- og nyttårshelgen, vises nå på NRK tre søndager framover.

Oppsetningen på Det Norske Teatret som hadde premiere i høst, spilles fortsatt på hovedscenen fram til 7. februar.

Mer fra Dagsavisen