Kultur

Vet du hva banken bruker pengene dine til?

Pengene du har i banken lever et hemmelig dobbeltliv. Samtidig som de godgjør seg på kontoen, kan de lånes ut til alt fra våpenproduksjon til barnearbeid - uten at du får beskjed om dette.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Lars Hektoen, banksjef i Cultura Bank

Banker funker stort sett ganske likt. Du setter inn pengene dine, og kan ta dem ut når du vil. Men det du ikke tenker på, er at mens pengene dine er i banken, så lånes de ut til ulike prosjekter og formål, du får bare ikke vite hvilke.

For en vanlig bank låner per definisjon ut penger til alle deler av næringslivet, også de delene som ingen ønsker å vedkjenne seg at man finansierer – det kan være til bedrifter som er involvert i barnearbeid eller våpenproduksjon, det kan være til industri som bidrar til forurensning og ødeleggelse av naturen. Som kunde i en bank hvor bankens kundeliste i næringslivet ikke er offentliggjort, kan du aldri vite hva pengene dine lånes ut til, og uten at du er klar over det, er du kanskje med på å finansiere prosjekter du aldri ville ha valgt ut selv.

Du har rett til å vite
Vi trenger banker som tenker radikalt annerledes på sin rolle og sine oppgaver. Banker har makt, og ved å sette ned foten for finansiering av forurensende industri, og ved å finansiere nye, miljøvennlige og sosiale virksomheter, kan de påvirke utviklingen. Som kunde kan du, ved å oppfordre bankene til å vise frem sine utlån, påvirke bankene i denne retningen.

For eksempel snakker alle om bærekraftig utvikling, nasjonalt og globalt, og om klimatrusselen. Men, mens vi venter på det store globale klimaforliket i Paris i 2015, fortsetter utslippene å øke. Det må handles på alle nivåer, å vente på at politikerne, storindustrien og teknologisk utvikling skal løse utfordringene er ikke nok.

Verdibaserte banker
Den 23. oktober 2014 arrangeres for første gang den internasjonale dagen for verdibaserte banker. 25 banker fra hele verden, medlemmer i Global Alliance for Banking on Values (GABV), går sammen om å bevisstgjøre bankkunder og forbrukere på hva bankene gjør med pengene deres. Sammen vil disse bankene vise at banknæringen kan være viktige pådrivere for en sunn og bærekraftig økonomisk utvikling.

Disse bankene, blant dem BRAC Bank i Bangladesh, VanCity i Canada og Triodos Bank i Nederland, bygger på et prinsipp som enklest illustreres med tre P`er: People, det sosiale og menneskelige element, Planet, hensynet til naturens bæreevne, og til slutt en P for prosperity, som i tillegg til økonomisk resultat også innbefatter livskvalitet og lykke - kort sagt økonomisk virksomhet der hensynet til mennesker og miljø settes først.

I tillegg til dette må også disse bankene vise overskudd og kunne gi sine eiere en rimelig avkastning, Spørsmålet er bare hvordan vi oppnår dette. For å forstå fenomenet verdibasert bank er det derfor nødvendig å snu på den tradisjonelle økonomiske tenkningen, som først og fremst fokuserer på effektiv produksjon og avkastning på kapitalen.

Cultura Bank er foreløpig alene i Norge om å følge disse prinsippene, men oppfordrer alle banker til å følge etter. Åpenhet og debatt rundt bankenes ansvar og holdninger til verdimessige spørsmål vil være fruktbart for forholdet mellom banken og kunden og banken og næringslivet. Mye av retorikken fra bankenes interesseorganisasjoner kan tyde på at spranget ikke er så stort, men handling må følge ord for at det skal være troverdig.

Mer fra: Kultur