Kultur

Trylling med trygd

«Går man litt inn i Frps budsjett, blir det tydelig at det opereres med fullstendig urealistiske tall.»

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet av:

Marianne Marthinsen Finanspolitisk talsperson, Ap

Anette Trettebergstuen Arbeids- og sosialpolitisk talsperson, Ap

Frp kutter nærmere 4.000 millioner kroner i neste års utgifter til uførepensjon og sykepenger i sitt alternative budsjett, og hevder at det ikke skal gå utover noen. Vi blir fortalt at sykelønnsordninga skal ligge fast, ingen skal fratas trygden sin og ingen skal få mindre utbetalt.

Det må bety at planen for å oppnå en slik besparelse er å sørge for at langt færre blir syke og uføre neste år. Arbeiderpartiet deler den ambisjonen, men går man litt inn i Frps budsjett, blir det likevel svært tydelig at det opereres med fullstendig urealistiske tall.

Tar man uføretrygd som eksempel, har det de to siste årene kommet mer enn 30.000 nye tilfeller per år. Skal Frps trygdekutt kunne gjennomføres uten at det skal gå ut over noen, må 24.000 av disse forbli friske og føre i 2013. En ambisiøs målsetting, men det er neppe en god idé å basere statsbudsjettet på at det kommer til å skje.

De fleste partier prøver etter beste evne å gjøre realistiske anslag og følge god budsjetteringsskikk når de setter opp sine alternative statsbudsjetter. Det gjør imidlertid ikke Fremskrittspartiet, og uførepensjonene er et godt eksempel på det. Her er det ren trylling med trygdetall som ligger til grunn.

Dersom Stortinget - mot Arbeiderpartiets vilje - skulle vedta en kraftig reduksjon i uføresatsene og sykelønna, ville det selvfølgelig fått konsekvenser for neste års budsjett. Men det Frp gjør, er å budsjettere med ren ønsketenking om effekten av ymse tiltak uten at trygdereglene endres. Det er i strid med god budsjettpraksis. Ingenting annet enn synsing ligger til grunn når Frp antar at noe mer pengebruk i sykehusene og innenfor Nav vil føre til så drastiske reduksjoner i antall syke og uføre som vi har skissert her.

Regjeringen reduserte overføringene til sykelønn da vi reviderte statsbudsjettet for 2012 fordi vi så at vår politikk for å inkludere flere i arbeidslivet gir resultater, og at andelen nye uføre går ned. Forskjellen på vår og Frps budsjettering er, imidlertid, at vi ikke regner med et redusert antall uføre før vi ser at det reelt sett blir færre. Vi må ha sikkerhet for at budsjettet har rom for å betale ut uførepensjoner til dem som faktisk blir uføre - uavhengig av våre målsettinger. Å unnlate å ta høyde for det i sitt eget budsjett, er useriøst.

Mer fra: Kultur